Stjärnans nya mål – rekordtid i cykelklassikern

Vätternrundans rekordtid är hotad. Cykelstjärnan Tobias Ludvigsson kör med ett team som siktar på nytt rekord. Samtidigt ger han råd till alla motionärer i cykelklassikern. –Först och främst, om man vill ta sig i mål, gäller det att komma förberedd, säger han.

Vätternrundan är 31,5 mil lång. Arkivbild.

Vätternrundan är 31,5 mil lång. Arkivbild.

Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Cykel2022-06-16 15:08

2020 ställdes Vätternrundan in, 2021 fick den flyttas till september.

Nu är Vätternrundan tillbaka på sin klassiska sommarhelg efter två pandemiår.

16 000 cyklister väntas ta sig an de 31,5 milen runt Sveriges näst största sjö. En av dem är proffscyklisten Tobias Ludvigsson.

– Jag har aldrig kört Vätternrundan, så vi får se hur det här kommer att gå, säger han.

Ludvigsson är en del av ett team på ett 40-tal cyklister, och tillsammans hoppas de ta sig runt banan fortare än någon annan gjort. Den nuvarande rekordtiden är sex timmar och 33 minuter.

"Perfekt tid"

Vätternrundan är en del av en svensk klassiker, tillsammans med Vasaloppet, Lidingöloppet och Vansbrosimningen, och för att alla deltagare ska hinna i mål går starten redan på fredagskvällen och fortsätter under natten.

Ludvigsson startar dock först på lördagen klockan 11.30.

– Det är en perfekt tid, det var inte så lockande att starta mitt i natten för min del, säger Ludvigsson.

Han har några tips på hur motionärerna ska tänka inför loppet:

– Först och främst, om man vill ta sig i mål, gäller det att komma förberedd. Man måste cykla innan och få lite längre sträckor i benen. Sen att få i sig näring under de här milen och att hitta någon att köra med, det kan bli tufft om man är helt själv.

"Några mil i benen"

För Ludvigssons del är 31,5 mil inget att hetsa upp sig för. Han ser Vätternrundan som en uppvärmning inför SM nästa vecka.

– Jag cyklade 400 mil i maj med Giro d' Italia, så jag har ändå några mil i benen. Det är ganska skonsamt för en som är van att cykla.

Men att cykla Vätternrundan blir ändå något annat. Huskvarnasonen är van att se deltagare susa förbi när han är hemma i Sverige.

TT: Vad ser du mest fram emot?

– Det bästa blir gemenskapen med ett gött gäng, åka och tjata lite och försöka njuta. Det är väldigt fint här runt Vättern.

Tobias Ludvigsson hoppas på rekordtid i Vätternrundan. Arkivbild.
Tobias Ludvigsson hoppas på rekordtid i Vätternrundan. Arkivbild.
Fakta: Tobias Ludvigsson

Ålder: 31

Utvalda meriter: Juniorvärldsmästare i både linje- och tempolopp, dubbel svensk mästare i tempo, 2017 och 2018. Sex gånger deltagare i Giro d' Italia, fem gånger i Spanien runt och en gång i Tour de France.

Aktuell: Deltar för första gången i Vätternrundan och hoppas slå banrekordet.


Fakta: Vätternrundan

Längd: 31,5 mil

Start: Motala, fredag 19.30 - lördag 13.30, de senare starttiderna är dock tävlingsåkare.

Stopptider: Ödeshög: kl. 14:50, Ölmstad: kl. 16:00, Jönköping: kl. 16:30, Fagerhult: kl. 17:20, Hjo: kl. 18:30, Karlsborg: kl. 19:20, Boviken: kl. 20:00, Mål: kl 24:00

Deltagare: ca. 16 000

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!