Vingegaard kopplar grepp om totalsegern

Med tre etapper kvar av årets Tour de France har dansken Jonas Vingegaard ett hårt grepp om totalsegern. Efter seger på den 18:e etappen är hans försprång nu uppe i över tre minuter.

Jonas Vingegaard leder Tour de France stort.

Jonas Vingegaard leder Tour de France stort.

Foto: Daniel Cole/AP/TT

Cykel2022-07-21 17:44

I den sista etappen i de franska Pyrenéerna, mellan Lourdes och Hautacam, var utmanaren Tadej Pogacar pressad att ta igen mycket inför de tre återstående, betydligt plattare, etapperna.

Men de 143,2 kilometerna räckte inte till för den dubble mästaren. Vingegaard och Pogacar låg länge tillsammans som en första jagande duo. Men i en nedförslöpa föll Pogacar och skrapade sig illa. Han kom snabbt ikapp Vingegaard igen men alla krafter som han hade behövt för ett ryck var borta.

Det var i stället Vingegaard som tack vare draghjälp från lagkamraten, och dagens trea, Wout van Aert kunde rycka ifrån till seger i etappen, en minut och fyra sekunder före Pogacar. Det innebär att Vingegaards försprång i totalen nu är uppe i tre minuter och 26 sekunder.

Vingegaard vinner även, i och med dagens seger, bergspristävlingen.

Tre etapper återstår innan cyklisterna når det klassiska målet på Champs-Élysées i Paris på söndag.

Senast en dansk vann Tour de France var 1996 när Bjarne Riis tog hem tävlingen en minut och 41 sekunder före tysken Jan Ullrich.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!