Vingegaard tog hem Tour de France

Jonas Vingegaard hade avgjort Tour de France redan på näst sista etappen. Dansken kunde därmed fira med bubbel redan på vägen mot Paris och målgången på Champs-Èlysées. –Det är otroligt, säger Vingegaard om segern.

Tour de France-vinnaren Jonas Vingegaard.

Tour de France-vinnaren Jonas Vingegaard.

Foto: Thibault Camus/ap/tt

Cykel2022-07-24 20:11

Vingegaard är den förste dansk sedan Bjarne Riis 1996 som vinner det klassiska cykelloppet.

– Det är enastående. Jag har inte ord för det. Det är superspeciellt och bara fantastiskt, säger Riis, till Ritzau, om Vingegaards seger.

– Jag om någon vet hur han känner sig.

Vingegaard, 24, och hans stallkompisar i Jumbo-Visma defilerade tillsammans i lugn takt på väg mot målet en bit efter att Jasper Philipsen, Belgien, spurtat hem segern på etappen.

– Att jag äntligen kunde vinna touren, att inget kan gå fel nu, att jag sitter här med min dotter, det är otroligt, säger Vingegaard i Discovery+.

– Det är det största loppet man kan vinna, och nu har jag vunnit det. Ingen kan ta ifrån mig den här segern.

Slovenen Tadej Pogacar kom tvåa, distanserad med 2.43 minuter, och britten Geraint Thomas kom trea, 7.22 efter Vingegaard.

Vingegaard berättar att segern i Tour de France ska firas ordentligt, i Nederländerna med stallet på tisdag, i Köpenhamn på onsdag och i hans hemstad Glyngøre på torsdag.

– På fredag ska jag sätta mig i soffan och bli kvar där en vecka, säger han.

Rättad: I en tidigare version uppgavs felaktigheter kring segermarginalen samt vem som kom trea. Rätt är att Pogacar var distanserad med 2.43 minuter och att Geraint Thomas kom trea, 7.22 minuter efter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!