Världens största motionslopp på cykel har körts sedan 1966. I år ställs det in för första gången på grund av coronapandemin.
Vätternrundan skriver: "Vid inställt arrangemang på grund extra ordinära omständigheter, force majeure, betalar vi tillbaka 50 procent av din inbetalda startavgift."
Förklaringen: "Vätternrundan ägs till 100 procent av ideella föreningen Motala AIF. Att arrangera ett massevenemang kräver stora förberedelser. Vi har fram till idag redan kommit långt i dessa förberedelser. De 50 procent som vi behåller använder vi för att täcka våra redan uppkomna kostnader och driva organisationen för att kunna leverera förstklassiga arrangemang igen nästa år."
Går det inte att skjuta upp till en biljett 2021?
"Nej, Vätternrundan har inte möjlighet att göra det. Intäkterna är inte bara avgörande för loppen utan även för de cirka 70 funktionärsföreningarnas barn- och ungdomsverksamhet."
Vätternrundan hoppas också å andra sidan att det finns de som efterskänker hela startavgiften.
– Vi hoppas ju att deltagarna förstår till idrotten, den ideella idrotten, säger Lars Samuelsson i Vätternrundans styrelse.
Många deltagare uttrycker förståelse och skriver "på återseende 2021", men en hel del deltagare är också arga över flera saker. Både att Vätternrundan behåller så stora summor, men också att det inte går att flytta anmälan till nästa år.
Tommy Ekdahl från Södra Sandby i Skåne är en av de som är kritisk till Vätternrundans hantering av det inställda loppet.
Ekdahl skulle gjort sin femte Vätternrunda nu i sommar. Han håller på med triathlon också och där säger han att anmälningsplatsen flyttas till nästa race automatiskt.
– Det är obegripligt att inte Vätternrundan gör likadant. Att de behåller 50 procent betyder att de behåller 17 miljoner kronor. Det känns inte ideellt, säger han.
Tommy Ekdahls bedömning är att det är 50/50 mellan åsikterna. Både förståelse och ilska finns.
– De borde ge någon sorts rabatt till kommande lopp, någonting mer tillbaka. Särskilt med tanke på att det är en tydlig nedgång för loppen de senaste åren. Det har ju inte blivit fullt.
Kommer du tillbaka?
– Jag vet faktiskt inte. Nu är man inte så sugen. Det här betyder att jag betalar en och en halv startavgift nästa år. Men jag hade tänkt köra och Vätternrundan har varit en viktig del i min viktnedgång. Jag har trivts på Vadstena camping varje år. Men nu får vi se, säger Tommy Ekdahl.
Tomas Broberg från Göteborg, som skulle åkt Vätternrundan för första gången, säger:
– Andra stora lopp erbjuder startplats till nästa års lopp. Man fattar att de har utlägg, men det känns märkligt att de som kör klassikern får ny startplats. Inte helt rättvist, säger Broberg som kört Halvvättern två gånger för sin förening Kungsbacka cykelklubb.
– Tongångarna låter inte helt bra för Vättern nu och vi har ändå 500 medlemmar, säger Tomas Broberg.
Stefan Svärd, ishockeyordförande i Motala AIF, försvarar arrangörens agerande.
– Vätternrundan har omkostnader med personal och det drivs årsvis. Det står också tydligt när man anmäler sig om de 50 procenten. Någonstans måste man som deltagare se helheten och sin egen bild. Ibland måste man vika sig för hela verksamheten. Det är nåt helt annat med Vätternrundan som är ett jätteprojekt, säger Stefan Svärd.
– Vi fick med hockeyn en cup inställd nu och fick bara halva hotellkostnaden tillbaka. Det är sånt man får räkna med, säger Stefan Svärd.