Om satsningen: "Ett lyft för klubben och kommunen"

Mountainbike-sporten växer. Även i Vimmerby. "Roligt att vi kan erbjuda en bana till", säger Peter Tunek om den senaste satsningen på en ny slinga.

Under tisdagskvällen var det ett flertal barn och ungdomar som testade den nya banan på Hultet-området i Vimmerby.

Under tisdagskvällen var det ett flertal barn och ungdomar som testade den nya banan på Hultet-området i Vimmerby.

Foto: Magnus Strömsten

Cykling2020-04-08 15:05

Han är ordförande i CK Wimer och själv en hängiven och duktig mountainbike-cyklist.

Och det har hänt en hel del positiva saker för sporten i Vimmerby de senaste åren, både för honom och för alla andra entusiaster.

– Vi har ett par år haft tillgång till ett område, norr om staden. Vid hultet-området. Där har vi byggt och anlagt flera mountainbike-slingor. Förra hösten gjorde vi också en rejäl satsning, då vi byggde en BMX-bana på gärdet närmast Astrid Lindgrens gata.

Nu är den nya slingan som mäter 2,7 kilometer också delvis klar. Det är en så kallad XCO-bana.

– Det är på sådana banor som OS körs – och där Jenny Rissveds blev olympiamästare, säger Tunek och forsätter:

 – I helgen hade vi en arbetsdag för medlemmarna där vi jobbade med den nya banan. Det var ett hårt slit. Vi började med att röjsåga på området, sedan lade vi ut bärlager och grus. Det gick åt närmare 200 ton. Så nu går det att cykla på banan, men den är inte helt klar än.
Är ni nöjda med resultatet?

– Absolut. Vi har byggt en hel del hinder och gjort lite andra intressanta saker. Det är en tekniskt ganska så svår bana, inte minst i början då den inte är uppkörd. Men det finns alternativa spår för de som inte känner sig redo att hoppa än. Förhoppningen är att vi ska kunna köra tävlingar här framöver – och vi kommer också att kunna knyta ihop den nya slingan med en annan på 1,1 kilometer.

Hur många slingor finns det att köra på?

– En hel del. Vår längsta slinga i skogen är nästan en mil lång. Sedan finns det en annan på sju kilometer och någon på fem kilometer. Vi märker att det är många turister som kommer hit och kör på våra banor. Inte just nu då kanske, med tanke på rådande läge, men annars är det populärt. Många som besöker Vimmerby har med sig mountainbike-cyklar. Jag är likadan när jag är iväg på andra orter. Det är roligt att köra på andra banor.

Tunek berättar att Emil Lindgren, en av Sveriges bästa cyklister, varit i Vimmerby och kört och tyckte det var bra banor.

Hur står sig era banor jämfört med andra i länet?

– Det är lite svårt att jämföra, då det finns olika inriktningar. Men jag tycker vi har något för alla nivåer här. Det enda vi egentligen inte har är det ett stort berg, men våra banor är ändå småkuperade och utslagsgivande.

Går det att hyra/låna cyklar av er?

– Nej, alla som kör måste ha tillgång till sin egen cykel.

Peter Tunek i CK Wimer är mycket nöjd med den nya slingan som klubbens medlemmar jobbat fram.
Peter Tunek i CK Wimer är mycket nöjd med den nya slingan som klubbens medlemmar jobbat fram.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!