Villkorlig dom för dopningsavstängd cyklist

Österrikiske OS-cyklisten Georg Preidler har dömts till villkorlig fängelse i tolv månader för idrottsbedrägeri. Preidler åkte fast i den omfattande bloddopningsskandalen som avslöjades under skid-VM i Seefeld förra året.

Georg Preidler under OS i Rio 2016. Arkivbild.

Georg Preidler under OS i Rio 2016. Arkivbild.

Foto: Bryn Lennon/AP/TT

Cykling2020-07-22 14:35

Österrikiska antidopningsorganisationen har tidigare stängt av Preidler och landsmannen Stefan Denifl i fyra år för dopningsbrott.

Nu har en regional domstol i Innsbruck dömt Preidler till villkorlig fängelse i tolv månader och böter på motsvarande 30 000 kronor för idrottsbedrägeri.

Enligt åtalet har Preidler genom dopningen lurat till sig nära 300 000 kronor i sponsorintäkter och andra inkomster. 30-åringen misstänks för att ha bloddopat sig och tagit tillväxthormor mellan 2017 och 2019. Han har delvis medgett brott.

Preidler avslöjades i samband med att österrikisk polis genomförde en spektakulär dopningsrazzia och grep flera åkare under skid-VM i Seefeld i februari 2019. En åkare togs på bar gärning med utrustning för blodtransfusion i armen.

Utredningen – "Operation Aderlass" – visade att den tyske läkaren Mark Schmidt hjälpt minst 20 idrottare, framför allt i skidor och cykel, från flera olika länder att dopa sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!