Wow, snacka om mitt i prick: "Kände lättnad och glädje"

Tredje gången gillt var han som bäst när det gällde som mest. Andreas Harrysson bärgade sin största titel och prischeck i karriären när han kastade hem finalen av Modus Super Series i dart i helgen. "Det känns helt fantastiskt, men det kommer att ta ett tag innan det sjunker in", säger han när Sporten träffar Andreas hemma i huset i Gårdveda två dagar efter den stora triumfen.

Andreas "Didde" Harrysson tog sin största seger som Dartspelare i helgen då han vann finalen i Modus Super Series med nästan 350 000 kronor i förstapris.

Andreas "Didde" Harrysson tog sin största seger som Dartspelare i helgen då han vann finalen i Modus Super Series med nästan 350 000 kronor i förstapris.

Foto: Magnus Strömsten

Dart2024-05-28 07:00

I dartvärlden är han mest känd som Dirty Harrysson. Som person kan man snabbt konstatera att Andreas inte har så mycket gemensamt med Clint Eastwoods karaktär i filmerna från 1970-talet. 

– Nej, jag har inta många likheter med Dirty Harry, säger han med ett leende och fortsätter:

– Jag har egentligen "Didde" som smeknamn, men i dartvärlden är det populärt med artistnamn som sticker ut så då har det blivit Dirty Harrysson, säger han och visar upp sin matchtröja som pryds av en bild på ryggen av Clint Eastwoods karaktär med revolvern i högsta hugg.

48-åringen från Målilla har tävlat på internationell nivå sedan 2016, men förra veckan fick han sitt stora genombrott. Segern i den sjunde upplagan av Modus Super Series är en prestation som Andreas värdesätter väldigt högt.

– Jag har tagit mig till slutspel två gånger tidigare, men inte lyckats gå hela vägen. Det känns helt fantastiskt att ha tagit hem en så stor titel och få på mitt namn på samma pokal som Luke Littler har två inteckningar i, säger Harrysson.

undefined
Andreas Harrysson kysser vandringspokalen som dartens stora stjärnskott Luke Littler har två inteckningar i sedan tidigare.

Den 17-årige britten Littler är dartvärldens nya superstjärna som på senare tid vunnit fem titlar på proffstouren och gått till final i VM.

– Han har verkligen haft en raketkarriär och visat hur snabbt det kan gå att ta sig in i världseliten. 

Modus Super Series avgörs i Portsmouth på den brittiska sydkusten. Det är en tävling för spelarna i skiktet straxt under världseliten och Andreas Harrysson har lyckats kvala in till slutspelet två gånger tidigare.

Och det var nära att han åkte ut tidigt förra veckan också.

– Ja, det var gruppspel mot fem andra spelare från måndag till onsdag. Det blev många tajta matcher och jag kom bara fyra i gruppen. Därför fick jag ta den långa vägen och kvala mig in bakvägen till helgens finaler, berättar Harrysson som totalt spelade 30-talet matcher under veckan.

Hur påfrestande är det?

– Det blir intensiva dagar. En match tar i regel runt 20 minuter, men det är tar på krafterna att hålla fokus och prestera hela tiden.

På lördagen avgjordes finalspelet och där var Andreas riktigt het. Han vann sin grupp och slog förhandsfavoriten Beau Greaves i semifinalen. 

I finalen ställdes han mot Cam Crabtree från England. Det gick till ett sjunde och avgörande set där motståndaren såg ut att ha övertaget. Harrysson fick en sista chans, men var tvungen att göra 121 på sina tre pilar.

– Det är ganska vanligt att man får 121 kvar och jag har fixat att lösa den utgången i flera matcher tidigare. Att göra det under så stor press och med en så stor prischeck på spel gör det väldigt mycket svårare.

Harrysson kastade sina tre pilar lugnt och metodiskt. Började med en enkel 20, fortsatte med en trippel 17 och hade bara 50 poäng kvar. För den utgången krävs en pil mitt i prick.

Eller Bullseye med andra ord.

Och det löste Harrysson. Iskallt.

– Det var inte lätt. Det var bara att hoppas att det skulle gå vägen och det var en stor lättnad följt av glädje när den sista pilen satt.

Förutom titeln och en stor ära innebar segern en prischeck på nästan 350 000 kronor.

undefined
I dartkretsar är han känd som Dirty Harrysson. 48-åringen från Målilla drömmer om att ta nästa steg och kvala in på proffstouren och få spela VM. Det skulle kunna ge honom en möjlighet att försörja sig som dartspelare.

Vad ska du göra med pengarna?

– Det försvinner en hel del i skatt, och det som blir över gör att jag kan satsa vidare på darten. Det kostar att resa runt och tävla på den här nivån.

Finalen avgjordes i lördags kväll inför en fullsatt lokal, snarare än arena som många andra tävlingar på hög nivå avgörs i.

– Det var runt 150 åskådare i lokalen där den här turneringen alltid spelas i. Det är en gammal kyrka som byggts om så man kan nästan säga att vi står och kastar där altaret var förut. Även om det inte är så mycket folk så är de som är på plats högljudda och hängivna så det blir ett väldigt tryck i lokalen.

Har du hunnit fira segern?

– Inte så mycket. Jag åkte hem på söndagen och på tisdag ska jag jobba mitt nattskift på Fasadglas i Hultsfred som vanligt. Men det får bli en god middag med familjen vid ett senare tillfälle. Kinamat på Bambugården är favoriten.

Redan kommande helg väntar en ny tävling. Då bär det av till Finland.

– Det gäller att ligga i. Det stora målet och drömmen på sikt är att kvala in på proffstouren eller få chansen att spela VM. Det är en lång väg dit, men möjligheten finns.

Spelformen 501 i Dart

Den högsta möjliga poängen med 3 pilar är 180, som fås då alla 3 pilar träffar trippel 20. Ett game eller "leg" i dart spelas mellan två spelare som växelvis kastar tre pilar. Båda spelarna börjar på 501 och den som först kommer ner till noll poäng vinner. 

Den sista pilen måste träffa antingen en dubbel eller den inre delen av bullseye och måste ge spelaren exakt noll poäng. Att lyckas med detta kallas "dubbla ut". Ett kast som reducerar en spelares poäng till 1 eller mindre än noll räknas inte, spelarens tur är över och hans poäng återställs till vad den var innan det kastet. Eftersom dubbel-områdena är små är detta ofta den svåraste och mest spännande delen av en match. 

Längre matcher delas in i set som vardera består av ett visst antal legs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!