Den enes bröd är den andres död

Frimånaden är här. För vissa klubbar är det en vinstlott, för andra rena skräckmånaden.

Frimånaden är här i fotboll. För vissa klubbar är det rena skräcken...

Frimånaden är här i fotboll. För vissa klubbar är det rena skräcken...

Foto: Michael Nordin

Sport2019-11-21 17:15

What?

Pochettino ut. Mourinho in. Hörde jag rätt? Det kan du slå dig i backen på, grabben. 

Som sportjournalist är det mer eller mindre givet (?) att ha en viss förkärlek för Tottenham Hotspurs. Kolla bara Erik Niva, Simon Bank och tidigare även Lars-Gunnar Björklund på sin tid. Så även jag. 

Men nu knorras det i leden. Den så i United utskällde och ifrågasatte Mourinho ska föra detta så framgångsrika Pochettino-ledda Spurs till högre höjder. Är det tänkt, antar jag. 

Visst, visst... det sägs att argentinaren inte haft samma glöd och energi som tidigare säsonger i höst – och resultaten har sannerligen inte varit bra. Men jag hade ändå inte väntat mig att han skulle få sparken – och definitivt inte ersättas av José Mourinho. Sportbladets Simon Bank skrev i en krönika att det vore som om Gazprom kallade till presskonferens och meddelade att miljökämpen Greta Thunberg skulle ta över som VD. 

Nåväl. Vi får se hur det kommer att gå för Tottenham, som präglas av ett offensivt tänk och vacker fotboll.

Det händer inte bara saker i fotbollens värld på toppnivå, utan även lokalt. I frimånadens tider kan vad som helst hända. Ett på ytan välmående lag, där det mesta verkar frid och fröjd, kan på ett ögonblick tappa fotfästet. Svisch, oj, där försvann visst en, två, tre... spelare på ett bräde. Så länge jag minns har den här så kallade frimånaden, där spelare utan kontrakt får gå fritt mellan föreningar, varit rena skräcken för vissa. Klubbledare, sportchefer och tränare tar ett djupt, djupt andetag, håller andan till slutdatumet 15 december – och hoppas på det bästa när allt är över. 

Vissa lag fyller på sitt spelarkonto, för andra är det helt tvärtom. 

Vi har bara börjat årets frimånad. Var och varannan dag nås vi av nyheter av förändringar i de lokala lagens spelartrupper. Hittills verkar SK Lojal bli den stora förloraren. Bröderna Gelici (Gentrit och Gzim) flyttar till Helsingborg och teknikern Armend Mahmutaj ska spela i Oskarshamns AIK. Idag (torsdag) meddelades det också att tongivande och ytterst talangfulla killar som Ilhan Jejna, Jetmir Shehi och Ahmed Tarabeih lämnar Vena-klubben för HFK. Dagen innan gjorde Vladimir Radak samma sak. 

Den enes död är den andres bröd.

Jag lider med Lojal. Med tanke på alla spelartapp är det en högst relevant fråga om det överhuvudtaget kommer spelas fotboll på Ekensved i Vena 2020? Ett faktum som i så fall vore för sorgligt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!