Det bästa som kunde hända VH i det här läget

Det var inte direkt någon jätteskräll att Peter Nordström lämnade Vimmerbyskutan. Om han gjorde det självmant eller inte låter vi vara osagt. Säkert var det en kombination. Nu är hans ersättare klar. Kan tänka mig att det jublas högt i VH-lägret nu när succétränaren är tillbaka.

Det blir intressant att följa Phil Horsky igen.

Det blir intressant att följa Phil Horsky igen.

Foto: Michael Nordin

Ishockey2019-10-14 19:00

Ordning och reda. Löning på fredag. 

Med Phil Horsky vet Vimmerby Hockey sannerligen vad man får. Inte för att jag har haft järnkoll på hur den avgående tränaren Peter Nordström styrt upp träningar och matcher, men det har tisslats och tasslats i kulisserna om att strukturen i försvarsspelet inte varit optimal. När man sett matcherna kan vi milt uttryckt konstatera att det har sett virrigt ut. 

Det kommer det garanterat inte att göra om några veckor. 

Österrikaren lämnade ingenting åt slumpen under sin framgångsrika fjolårssäsong i Vimmerby Hockey. Allt verkade planerat in i minsta detalj och utifrån sett så kändes det som att varje spelare i truppen visste exakt vad som krävdes och förväntades av dem - i  varje situation på isen. 

Tanken var ju som ni vet att Phil Horsky skulle träna allsvenska Karlskrona i vinter. Men det gick för Horsky som det gjorde för Nordström. Han lämnade. Krasst kan vi säga som så att det är knappast något som Vimmerby är särskilt missnöjda med idag. Tvärtom.

Jag kan inte hela Vimmerbys historia, såklart. Men jag tror att Horsky är en av de absolut bästa tränarna klubben haft. Så går i alla fall tongångarna både innanför VH-väggarna och utanför. 

För VH-spelarna kan det bli ett rejält uppvaknande. 

Det kommer - utgår jag ifrån - att ställas andra krav på dem nu. Hårdare krav. Jag antar att det kommer att tränas mer - och tuffare. Och det kan vara nödvändigt. 

Under måndagens pressträff framgick det att saker och ting kommer att vässas till. Horsky och sportchef Morgan Persson pratade mycket om värdegrunder, disciplin, identitet och kravbilder. 

Tittar vi till tabellen är VH en bit efter. Ska laget nå den där så åtråvärda topp fem-positionen, så måste laget höja sig en nivå. Ungefär så som skedde mot Tranås, frånsett den erbarmliga starten då förstås. 

Samtidigt är det så. Det går inte att tro att Phil Horsky ska storma in som någon sorts frälsare och att allt ska lösas per automatik. För till syvende och sist är det spelarna själva där ute på isen som fattar besluten - trots att Horsky och assisterande Lindén pekar ut riktningen. 

Det största ansvaret ligger på den enskilde spelaren. 

En sak är säker. Hockeytemperaturen höjs med ett par grader minst, med Horsky tillbaka i båset.

Det blir en spännande resa. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!