"Det blir ett stort tomrum efter honom"

För några dagar sedan nåddes vi av beskedet att världsstjärnan Greg Hancock slutar. Dackarnas lagledare Peter Karlsson hyllar amerikanen: "Han är unik och har kört på elitnivå i 30 år", säger "PK".

Dackarnas lagledare Peter Karlsson hyllar amerikanen Greg Hancock.

Dackarnas lagledare Peter Karlsson hyllar amerikanen Greg Hancock.

Foto: Ilkka Ranta

Speedway2020-02-17 16:27

Förarna ligger i startgroparna inför en ny speedwaysäsong. Inte flerfaldige världsmästaren och förre Dacke-föraren Greg Hancock. Han lägger släpskon på hyllan. Peter Karlsson ger sin syn på saken.

–  För mig har Greg för det mesta varit en konkurrent. Under min sista säsong fick jag däremot chansen att köra tillsammans med honom i Piraterna – men det var bara i en tävling. Sedan skadade sig Greg. Men jag kommer ihåg att vi i alla fall fixade en femetta i ett heat. 

Hur var han att tävla emot?

– Ja, du. Det var inte enkelt. Han blev inte världsmästare fyra gånger av en slump. Greg var alltid sportslig, var positiv och hade bra humör. Det är egentligen bara superlativ. 

Peter Karlsson, som själv hade en megalång karriär, kallar Greg Hancock unik. 

– Det är inte så många som idrottar på så hög nivå så länge som han gjorde. Och det i en sport som vår, som inte direkt är den ofarligaste som finns...

Vad var det som gjorde honom så framgångsrik?

– Han hade grymma starter. Sedan var han smart på banan. Hans driv och glöd var självklart också en bidragande faktor till varför han var så bra. 

Säsongen 2018 jobbade Peter Karlsson tillsammans med amerikanen. "PK" som ny lagledare, Hancock som ny förare i Dackarna. 

–  Greg var jättebra för hela laget. Hans professionalitet och entusiasm smittade av sig på alla. 

Tanken var att han skulle ha kört för Målillaklubben även förra året, men strax innan säsongens början tog han timeout då hans fru blev svårt sjuk. Och nu är det alltså definitivt slutåkt. 

Hur stort tomrum kommer han att lämna efter sig?

–  Beskedet kom inte som någon jätteöverraskning eftersom han inte körde förra året. Men det är klart att det blir ett stort tomrum efter honom. Greg var en fantastisk ambassadör för sporten. Och som förare blev han nästan bara bättre och bättre, ju äldre han blev. 

Har du haft någon kontakt med honom?

–  Inte så mycket, men jag hörde av mig till honom när jag fick veta hans beslut om att lägga av. 

En ny säsong väntar bakom hörnet. Hur går dina tankar?

– Än så länge är det ganska så lugnt. Det är drygt en månad kvar till att landslaget ska samlas i Polen och där har vi några förare. Jag planerar att göra lite studiebesök hos grabbarna i laget innan vår serie startar. Det blir en vända till Polen och kanske även till England. 

Greg Hancock lämnar ett tomrum efter sig.
Greg Hancock lämnar ett tomrum efter sig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!