Här är gänget som vågar testa nytt: "Gubbarna blev lite svettiga"

Våren är här – och då är det många som vill ge sig ut i det sköna vädret och hitta på olika aktiviteter. I det här reportaget hittar ni några av dem. Den här dagen träffar vi ett gäng pensionärer i Södra Vi som testar discgolf för första gången i sina liv. "Hur kul som helst", säger Ingvar och skrattar högt medan han försöker hitta rätt med ett kast.

Södra Vi IF ordnar idrott i enklare former för 65-plussare på Ulfveskog.

Foto: Torbjörn Allvin

Discgolf2024-05-02 16:30
undefined
Marianne Danielsson, Marianne Magnusson och Iva Karlsson gillade discgolf.

Intresset för discgolf växer så det knakar i vårt avlånga land. 

Alla (nåja) vill prova på den nya popsporten, om vi nu kan kalla den så. Den är enkel att utöva, den är social och mycket rolig. 

Allt det skriver de vi träffade den här förmiddagen i Södra Vi under på. Det gick liksom inte att ta miste på hur roligt de tyckte att det var. Det skrattades, diskuterades och kastades discar för fullt utefter den provisoriska bana som initiativtagaren Stefan Fredriksson lagt. 

– Det är skoj, säger Marianne Magnusson och skiner upp med hela ansiktet när hon träffar rätt med ett kast som singlar ner i korgen längs kedjorna. 

Hennes två medtävlare, Marianne Danielsson och Iva Karlsson, tycker detsamma. De tre går tillsammans längs den korta banan. Ibland får de till en fullträff, ibland går det inte riktigt som de tänkt sig. 

– Det är inte så lätt eftersom jag aldrig gjort det här innan, säger Marianne Danielsson och tillägger att det är ett jättebra initiativ och att det är viktigt att de som är något äldre vill testa på nya saker och att man vågar utmana sig själv. 

– Risken är annars att man blir lite slö, haha. 

Nu är det inte bara discgolf som står på programmet i den här satsningen som Södra Vi IF gör för att aktivera pensionärer.

Stefan Fredriksson:

– Vi var en grupp i föreningen som tillsammans hade en ledarträff. Vi kom fram till att vi ville hitta tillbaka till det som vi hade mer förr och det klubben stod för. Att Södra Vi IF skulle vara en förening för alla – med aktiviteter för alla. På den vägen är det.

Först på schemat stod gåfotboll. Även det visade sig populärt. 

Damerna vi pratade med tidigare sa så här:

– Det var kul, men det var svårt att gå då man gärna vill springa. Och gubbarna blev svettiga som tusan ändå, haha. 

Tillbaka till discgolfen. 

På ett av "långhålen" träffade vi trion Arne Nilsson, Hans-Göran Johansson och Gunilla Grundström. De tycktes fått bra snits på den för deras del nya sporten. 

– Det här är häftigt, men samtidigt ganska så svårt. Sen är det roligt att testa på nya saker och det är också ett tävlingsmoment, sa Arne. 

Vem av er är bäst?

– Han, sa både Arne och Gunilla och pekade på Hans-Göran.

undefined
Hans-Göran Johansson var en hejare på att träffa rätt.
undefined
Snyggt kast av Berit Jacobsson.
undefined
Ledaren Stefan Fredriksson visade att diskustakterna satt i.
undefined
65-plussare får chansen att prova på idrott med Södra Vi IF. Här ses Arne Jacobsson.

Jo, det verkade som det. Hans-Göran var riktigt vass på discgolf och väldigt pricksäker. Han verkade också fått blodad tand och ställde frågan till de andra om det inte var läge att ta en dagsutflykt och åka iväg ett gäng och spela på den stora discgolfbanan i Storebro framöver.

Ni ser. Det kan ge ringar på vattnet.

Arne och Berit Jacobsson var också på plats för att prova den nya sporten.

– Det är roligt att träffas så här. Det värsta var att böja sig och hämta frisbeen, sa Arne med ett skratt. 

Efter träningspasset var det dags för fika, bulle och kaffe. Nog så viktigt i sammanhanget. Där avhandlades allt möjligt, bland annat föddes tanken på att kanske skapa en permanent discgolfbana vid Ulfveskogsområdet. 

På tal då om blodad tand.

Längre fram väntar till exempel promenad-parkour för det här gänget. Hopp och skutt på deras villkor och efter deras förutsättningar.

Kan tänka mig att de kommer ta sig an även det med liv och lust och med stor nyfikenhet. Som sagt...det går att upptäcka mycket nytt och spännande, även på ålderns höst. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!