Kjell har gjort sin sista ritt: "Älskar hästar"

Efter mer än 500 mil i sadeln under tävling väljer Kjell Westerback att avsluta ryttarkarriären. "Jag har fått uppleva så mycket som distansryttare, men att ha häst och tävla kostar både i tid och pengar. Därför känner jag att det är dags att fokusera på annat", säger han.

Kjell Westerback på Hadari. Ekipaget har firat stora framgångar tillsammans, men nu är det dags för dem att gå skiljda vägar.

Kjell Westerback på Hadari. Ekipaget har firat stora framgångar tillsammans, men nu är det dags för dem att gå skiljda vägar.

Foto: Magnus Strömsten

Distans2023-11-01 06:30

Kjell Westerback från Djursdala rider för Tjust Distansklubb. Han tog en annorlunda väg in i sporten. 

– Mina första 15 år med hästar avverkades utan att jag själv red. Jag satt i Distanskommittén, arrangerade tävlingar och framför allt så var jag groom (skötare). Ungefär 4000 kilometer och säkert tio stycken 12-milare som ensam groom hann det bli.

undefined
Kjell Westerback har ridit över 500 mil på tävling.

Som 50-åring tog han så beslutet att kasta sig upp i sadeln själv. 15 år senare kan han summera en framgångsrik karriär som ryttare.

– Totalt gjorde jag över 500 godkända tävlingsmil under de här åren. Räknar man in all träning så blir det säkert det fyrdubbla. 

Att ha häst och tävla tar mycket tid och kostar pengar. Vilket i sin tur tar tid för andra saker i livet. 

– Tänk fem timmar per dag och 50 000 kronor per häst och år. Mitt fokus har alltid legat på själva tävlingarna och att utveckla hästar genom träning. Jag är inte den som njuter av att enbart rida en runda i skogen eller göra ett perfekt galoppombyte. Så att ha häst utan att tävla och träna inför tävling är inget för mig, säger Kjell som därför har bestämt sig för att sluta med hästar helt.

– Jag älskar hästarna och det är en stor sorg att de inte kommer att vara en del av mitt liv längre. Men nu blir det så. Jag har haft turen att hitta ett fantastiskt hem åt min förra elithäst William som nu har hunnit bli 23 år. Dessutom ska en ung ryttare ta sig an min senaste topphäst Hadari.

undefined
När Kjell Westerback avslutar ryttarkarriären väljer han även att sluta med hästar helt.

Tillsammans med Hadari har Kjell tagit SM-guld och pallplatser på NM. Dessutom har de deltagit på EM och VM.

– Vi var en del av det svenska laget som tog NM-guld för lag så sent som i juli. Sedan var det meningen att vi skulle rida EM i september. Då upptäcktes en överbelastning på veterinärbesiktningen dagen före tävlingen. Det var förstås jättesurt, men i efterhand känns det ändå helt rätt att vi avstod och inte riskerade att hästen skulle bli skadad.

Nu får Hadari istället chansen med en ny ryttare sina sista år som tävlingshäst.

– Det känns jättebra att han får komma till en ny ägare. Hästen kommer säkert gilla att få en betydligt lättare ryttare i sadeln framöver.

För nyligen 65 år fyllda Westerback väntar annat i livet.

– Det blir mer tid över åt familjen, men något stillsamt pensionärsliv är jag inte redo för än.

Kjell Westerback

* Totalt över 5 000 godkända tävlingskilometer på 11 olika hästar, merparten med Dinamith, William och Hadari. 

* Totalt 29 FEI-tävlingar varav 10 stycken 160 km (fem godkända). 

* Förutom en packe DM-medaljer, guld och silver för lag på NM, tre SM-medaljer (brons, silver och guld) samt Svenska Ridsportförbundets Championatstecken för årets bästa ryttare 2019. 

* En del av landslaget till och från sedan 2011, ett VM och ett EM. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!