Kjell och Hadari fick bryta efter 14 mil

Kjell Westerback från Djursdala red VM i distansritt på Hadari under lördagen i trakterna kring Pisa i Italien. Efter fem etapper och 14 mil tog äventyret slut.

Kjell Westerback och Hadari tävlar i VM i distansritt på lördagen.

Kjell Westerback och Hadari tävlar i VM i distansritt på lördagen.

Foto: Privat

Distans2021-05-22 11:41

De 84 ekipagen startade klockan 7.00 på lördagsmorgonen för att avverka de 16 milens ridning. Tävlingen är uppdelad i sex etapper där hästarna får pausa emellan och gås igenom grundligt av veterinär. Vid minsta tecken på utmattning eller hälta utesluts ekipagen.

Efter de två första etapperna hade 15 ekipage plockats av banan och fått avbryta tävlingen. Kjell Westerback berättade inför tävlingen att det i regel bara är 30 procent av ekipagen som klarar sig runt hela sträckan som godkända och att det var just en godkänd ritt som var han och Hadaris främsta mål.

Den första etappen på 33,7 kilometer avverkade Kjell och Hadari på 2:04.05 och den andra 23,7 kilometer långa etappen tog 1:26.01 för dem. Det innebar en 57:e plats efter en tredjedel av tävlingen och en snitthastighet på drygt 16 km/h så långt. 

Det kan jämföras med ledaren av tävlingen Blanco Rodrigo Omar på hästen For Ferro som ridit med en snitthastighet av över 21 km/h och således är nästan en timme före Kjell och Hadari.

En så offensiv ritt är samtidigt riskabel och kan leda till att veterinärerna finner skäl för uteslutning längre fram i tävlingen.

Kjell Westerback var tydlig med sin taktik på förhand då han ville spara på hästens krafter i början för att kunna hålla uppe tempot till slut och kunna tjäna placeringar i längden.

Efter den tredje etappen är Kjell och Hadari på 50:e plats. De avverkade de 33,2 km på 2:03.15 och är snart redo att ge sig ut på fjärde etappen. 

Den fjärde etappen på 25,7 km avverkade duon på 1:57.37. Placeringsmässigt låg ekipaget 38:a. 

Den femte etappen på 23,7 km har de nu klarat av på 1:41.01. Placeringen inför den sista etappen är 27:a. 

Dess värre slutade äventyret för Kjells del där då Hadari inte blev godkänd på veterinärkontrollen inför den sista etappen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!