Nära att klara målet i VM: "Små marginaler"

Man brukar prata om små marginaler inom idrotten och det handlade det om när Kjell Westerback och Hadari fick avbryta loppet i VM i distansritt efter att ha avverkat 14 av de 16 milen. "Vi hade inte kunnat göra något annorlunda. Det är små marginaler som avgör", sa Kjell Westerback.

Kjell Westerback och Hadari genomförde 14 av 16 mil i VM i distansritt innan äventyret tog slut.

Kjell Westerback och Hadari genomförde 14 av 16 mil i VM i distansritt innan äventyret tog slut.

Foto: Magnus Strömsten

Distans2021-05-23 14:45

Det har varit många turer för Kjell Westerback och Hadari innan de fick vara med på startlinjen till VM i distansritt i Pisa i lördags. Ekipaget kvalade in till mästerskapet genom att vinna SM 2019 och skulle ha ridit VM ifjol. Då kom coronapandemin i vägen och sköt fram VM ett knappt år och dessutom var det in i det längsta osäkert om arrangemanget kunde bli av nu också med tanke på rådande restriktioner och vad det innebär rent praktiskt att samla hästar och ryttare från 32 länder på ett ställe.

Till slut stod det i alla fall klart att Kjell och Hadari som enda svenska ekipage skulle få åka de 200 milen söderut för att uppfylla sin dröm att delta i ett VM. Kjells mål var i första hand att ta sig i mål som godkänd och nå en placering bland de 20-30 främsta. 84 ekipage kom till start och precis som Kjell förutspått var det bara runt en tredjedel av dem som lyckades genomföra en godkänd ritt. Dessvärre var inte Kjell och Hadari ett av dem.

– Alla förberedelser hade fungerat perfekt och jag lade upp loppet som jag tänkt mig med ett tempo runt 16 km/h. De tre första slingorna fram till nio mil var avverkade gick perfekt för Hadari. Sedan fick han en liten dipp på den fjärde. Det är inte helt ovanligt på så här långa tävlingar och på den femte etappen kändes hästen piggare igen, berättar Kjell, som tävlar för Tjust Distansklubb.

Så långt hade hästen även klarat veterinärkontrollerna utan anmärkning. På återbesiktningen innan ekipaget skulle ge sig ut på den sista sträckan kom dock beskedet att de inte fick fortsätta.

– Veterinären hittade en liten rörelsestörning på Hadari. Han var helt enkelt lite stel i ena bogen och det räckte för att de skulle säga ifrån. De är väldigt duktiga på att se sådana tendenser tidigt och jag är ändå tacksam för att de upptäckte det innan vi hann ge oss ut på den sista etappen.

Till slut tog sig 26 av 84 ekipage i mål. Det var jämnt i toppen men segern gick till Förenade Arabemiratens Al Kitbi Salem Hamad Saeed Malhoof på hästen Haleh.

– Täten red på över 21 km/h i snitt och det är svårt att greppa hur fort det är över så lång distans. Det är ändå kul att få uppleva ett VM och jag måste vara nöjd även om det inte räckte hela vägen, säger Kjell som härnäst siktar på EM i september.

Hadari pysslas om av sina groomar Anne Lidholm och Camilla Nilsson.
Hadari pysslas om av sina groomar Anne Lidholm och Camilla Nilsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!