Många elitidrottare har ertappats med att använda dopningsklassade droger både under och efter karriären. Friidrottaren Sha'Carri Richardson är den senaste i raden sedan hon testats positivt för cannabis i samband med att hon vann de amerikanska OS-uttagningarna på 100 meter den 19 juni.
Åke Andrén-Sandberg är läkare och ordförande på Antidopning Sverige, Sveriges fristående antidopningsorganisation.
"Ett missbruksproblem"
Han säger att Internationella antidopningsorganisationen Wada vid årsskiftet omvärderade sin syn på dopningsklassade droger som cannabis, kokain och heroin i jämförelse med till exempel anabola steroider.
– Nu har man valt att i stället se detta som ett missbruksproblem. I stället för att straffas så hårt ska man i stället försöka hjälpa de här individerna att komma ur sitt missbruk, säger Andrén-Sandberg till TT och fortsätter:
"Är dopning"
– Det känns i och för sig rätt, samtidigt som man inte får ta det som att idrottsrörelsen eller antidopningsrörelsen ser slappt på det här. Vi vill ju fortfarande att reglerna ska upprätthållas och man får inte ha det (förbjudna substanser) i urin eller blod när man tävlar. Men man kollar mer på bakgrunden nu än vad man gjorde tidigare.
TT: Pratar man fortfarande om dopning, eller är det mer droger i det här fallet?
– Det går under dopningsreglerna. Det finns ju ingen definition av dopning utan det som är dopning är det som står på Wadas svarta lista.
På listan finns bland annat kokain och cannabis
– Därmed är det dopning. Men i och med att det inte är prestationshöjande så är det rimligare att se det som ett missbruk som idrottare inte ska ägna sig åt.