Idrottens skiljedomstol (Cas) stänger av Ymer, rankad som nummer 51 i världen, från allt tävlande i 18 månader för brott mot dopningreglerna.
Ett orättvist straff anser han själv, men enligt Åke Andrén-Sandberg, som i 20 år var ordförande för Riksförbundets dopingkommission, är straffet väntat.
– Straffet är egentligen 24 månader, och sedan får man det nedsatt om det föreligger speciella omständigheter. Vad som gäller i Ymers fall vet vi inte, säger han.
"Vardagsregler"
TT: Vad exakt är det han har gjort sig skyldig till?
– Alla elitidrottare ska på förhand rapportera var de finns under en timme varje dag, året om, så att dopningstestare ska kunna hitta dem. Mikael Ymer har vid tre tillfällen inte varit på det ställe han uppgett att han ska vara på, eller inte rapporterat var han har varit – då blir man avstängd.
TT: Finns det inga undantag?
– Nej. Man kan tycka att det är hårt, men det här är vardagsregler som gäller alla i den yttersta idrottseliten. De är yrkesmän, det här är en del av deras arbete och de tjänar miljoner mer än vad du och jag gör, och då får man kanske underkasta sig de regler som finns.
Erkännanden premieras
Svenska löparstjärnan Meraf Bahta stängdes 2018 av i 12 månader för samma förseelse. Varför Mikael Ymers avstängning blir längre är enligt Åke Andrén-Sandberg svårt att svara på.
– Dopningsreglerna nu för tiden är uppbyggda på det sättet att om man erkänner direkt att man har gjort fel så får man straffnedsättning. Hävdar man att man inte har gjort fel och blir motbevisad så får man inte det. Det finns uppenbarligen något i Ymers fall som gör att han inte har fått ett lika lågt straff som Bahta.
TT: Finns det någon väg ur detta för Ymer?
– I Sverige kan man överklaga till Riksidrottsnämnden. Men i inlägget på Twitter står det att han har haft någon form av förhandling med det Internationella tennisförbundet förra året, så det är möjligt att de här överklagandena redan är skedda.