Norska dopningslösningen – fråga föräldrarna

Norges idrottsförbund (NIF) och Antidoping Norge (ADNO) har hittat en kortsiktig lösning på antidopningskrisen i landet. Tillsammans med kulturdepartementet har man nu kommit fram till att ungdomar under 18 år ska få dopningstestas med föräldrarnas godkännande.

Johannes Høsflot Klæbo och de andra norska stjärnorna riskerade att stängas ute från mästerskap. Arkivbild.

Johannes Høsflot Klæbo och de andra norska stjärnorna riskerade att stängas ute från mästerskap. Arkivbild.

Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

Dopning2022-09-01 14:43

En kris har blossat upp inom norsk antidopning.

Anledningen till detta är att ADNO inte dopningstestat ungdomar mellan 15 till 18 år de senaste åren, då de sedan 2019 inte får dopningstestas enligt norsk lag. Detta strider mot den internationella antidopningsorganisationen Wadas regelverk. Norge riskerar därför att stängas ute från internationella mästerskap.

Nu har man nått en kortsiktig lösning. Dopningstester ska kunna utföras på ungdomar mellan 15 och 18 år om deras föräldrar ger sitt godkännande.

"Inte realistiskt"

"Baserat på den input Antidoping Norge och NIF har gett de senaste dagarna finns en överenskommelse om en kortsiktig lösning med inhämtande av föräldrarnas samtycke som säkerställer att norsk idrott och ADNO fungerar i linje med WADA:s regelverk", heter det i ett uttalande från Kulturdepartementet till NTB.

Statssekreterare Gry Haugsbakke hoppas kunna hitta en mer långsiktig lösning.

– Men att få det gjort före den 9 september, vilket är den deadline vi har fått av WADA, är inte realistiskt. Vissa juridiska bedömningar har gjorts om det är möjligt inom den nuvarande lagstiftningen, vi tittar på det en gång till, men att få det gjort senast den 9 september är inte realistiskt. Samtidigt håller vi på att titta på att skapa en separat lagstiftning, säger Haugsbakke till NRK.

"Mogna nog att avgöra"

Barnombudsmannen tycker att ungdomarna själva ska få bestämma om de vill testas eller inte.

– Vi ska komma ihåg att barn är mogna nog att straffas när de är 15 år, så det finns mycket som talar för att de är mogna nog att kunna avgöra själva om de ska kunna testas för dopning, säger Inga Bejer Engh som arbetar på myndigheten.

Hon berättar för NRK att hon flera gånger bett barn- och familjedepartementet att se över regelverket, något som ännu inte blivit av.

– I det här avseendet bör barn få bestämma själva. De kan både börja med och sluta med sin sport av eget val, då tänker jag att de borde kunna vara ansvariga att göra sina egna val, och då förhålla sig till de regler som sporten kräver.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!