Efter 20 år kan de gå upp till ettan igen

Patrik "Bobby" Karlsson och Jonas Elofsson var med i VIBK-laget som gick upp från division två för tjugo år sedan. Nu ser de ut att få uppleva det igen.

Patrik Karlsson, t.v. och Jonas Elofsson t.h. kan på fredag säkra sin andra uppflyttning med VIBK.

Patrik Karlsson, t.v. och Jonas Elofsson t.h. kan på fredag säkra sin andra uppflyttning med VIBK.

Foto: Jonatan Häggström Wedding

Innebandy2020-02-27 20:30

Den fjärde mars år 2000 vann Vimmerby IBK mot Halmstad och säkrade därmed avancemang från division 2, som då var tredje högsta serien i innebandy. Två av spelarna i det laget var Patrik "Bobby" Karlsson och Jonas Elofsson. Vad de gör nu tjugo år senare? Jo, de laddar för en ny uppflyttning. 

– Tjugo år är lång tid. Hampus Carlsson och Simon Bieberbach är lika unga som jag var då, så jag frågade om de skulle spela om tjugo år. Det trodde de inte, säger Jonas Elofsson. 

Han var 16 år och Patrik Karlsson var 18 när VIBK gick upp senast. De två lagkamraterna minns tillbaka på den säsongen:

– Det är många minnen. Den känslan när vi gick upp har präglat hela karriären, säger målvakten "Bobby". 

Jonas Elofsson, ung talang då och erfaren räv nu, ser en del likheter mellan 2000 och 2020. 

– Det är lite samma situation, att vi satt pressen på oss själva att vinna serien och gå upp. Det är mer lättnad, inte någon överraskning. En annan likhet är den här VIBK-andan vi har. Att förstakedjan, tredjekedjan, bänkspelarna och alla känner sig lika delaktiga. Alla är lika mycket värda och ger allt för laget, säger centern. 

Vad är då framgångsfaktorerna för den här upplagan av Vimmerby IBK? De har gjort det så pass bra att avancemanget kan säkras redan i fjärde sista matchen. Patrik Karlsson funderar:

– Vi har fler spelare som kan göra poäng än tidigare säsonger. Tredjefemman till exempel har hållit nollan och gjort tre mål på de senaste två matcherna. Innan fick vi vara nöjda om andrafemman gjorde det, säger målvakten. 

– Tryggare försvarsspel är också en viktig faktor, säger Jonas Elofsson. 

Han fortsätter: 

– Vi har alltid varit målglada, men släppt in nästan lika mycket mål. I år har vi släppt in minst mål (69 stycken) i serien.  

Förra säsongen slutade Vimmerby sjua. De har dock länge haft ambitioner om att gå upp till division ett. Och både Jonas Elofsson och Patrik Karlsson tycker inte att det känns helt oväntat att de nu har drömläge för avancemang. 

– Det kändes ändå bra på försäsongen, som det alltid gör i och för sig. Vi fick in lite poängspelare. Sedan tycker jag inte att serien är lika bra i år, säger Karlsson. 

"Bobby" har annars haft en lite tuff säsong, med tuff konkurrenssituation. 

– Min bror Jonas var tränare och fick sparken. Det har påverkat ganska mycket och tagit energi. Sedan har Ludde "Strömsten" varit riktigt bra och blivit förstamålvakt. Jag har haft en del matcher och det har känts bra ändå. Vi har riktigt hög klass på målvakterna, säger Patrik Karlsson. 

Elofsson kom in i laget en bit in på säsongen: 

– Jag skulle bara komma in lite som backup om det behövdes. Sedan behövdes jag direkt och det kändes bra. Jag blev sporrad och har varit med. Det har gått lite upp och ned, men jag har nog bidragit lite i alla fall. 

Hur tror ni att laget kommer klara sig när det, av allt att döma, blir division ett nästa år?

– Svårt att sia om. Både Vetlanda och Sävsjö som gick upp förra året åker ut nu. Spetsen finns och vi har unga spelare som kan ta kliv. Men det krävs nog förstärkningar och lite bättre bredd, säger Elofsson.

Under fredagen väntar möte med Nässjö, och minst två poäng räcker för säkrad uppflyttning.

– Det är förväntansfullt. Ingen risk för underskattning i en sån här match. Mycket handlar om att vara bra direkt i första perioden. Det här ska vi bara ta och lösa, säger Patrik Karlsson. 

Här är laget som tog Vimmerby IBK upp till division ett för tjugo år sedan. Nu är det på väg att hända igen.
Här är laget som tog Vimmerby IBK upp till division ett för tjugo år sedan. Nu är det på väg att hända igen.
VIBK-säsongen i siffror

Matcher: 18

Segrar: 15

Poäng: 45

Gjorda mål: 132

Insläppta mål: 69

Topp fem poänggörare: 1) Jonatan Green 57 (34+23), 2) Victor Wall 46 (15+31), 3) Albin Alfonsson 38 (22+16), 4) Johan d.ä. Carlsson 22 (12+10), 5) Mattias Zeilon 21 (10+11)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!