Expert försvarar Sjöströms Huawei-samarbete

Zara Larsson har hoppat av samarbetet med kinesiska Huawei – men Sarah Sjöström stannar kvar. Olika vägval som på nytt väckt diskussionen om stjärnors moraliska ansvar i sponsorsamarbeten.
–Jag tycker att man ibland lägger för stort ansvar på ambassadörer och influencers, säger varumärkesexperten Niklas Turner Olovzon.

Sarah Sjöström. Arkivbild.

Sarah Sjöström. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-10-04 05:50

I början av augusti meddelade artisten Zara Larsson att hon avbryter sitt sponsoravtal med Huawei. Telekomjätten är ett av flera kinesiska företag som sedan länge anklagats av västvärlden, med USA i spetsen, för att ha kopplingar till den kinesiska staten.

– Det är inte den smartaste dealen jag har gjort. Jag står för mänskliga rättigheter, sade Larsson till TV4.

Huawei sade å sin sida att avtalet avslutades planenligt. Sarah Sjöström, också sponsrad av bolaget, meddelade att hon fortsätter sitt samarbete.

"För mig är det främst mitt intresse för teknik, fotografering och innovation, där Huawei är väldigt starka, som gör att jag tycker att samarbetet är bra. Jag kommenterar ingenting gällande politik eller liknande och det har jag aldrig gjort", sade Sjöström i ett uttalande.

Niklas Turner Olovzon, varumärkesexpert, dömer inte simstjärnan.

"Upp till allmänheten"

– Det är så lätt att säga att Zara Larsson har gjort rätt och Sarah Sjöström skulle ha gjort fel, men jag är nästan benägen att vända lite på den steken och säga att det är mer trovärdigt (av Sjöström) i sammanhanget. Sjöström har ju ingått ett avtal med de parametrar som alla borde känna till, om inte annat så borde rådgivare känna till allting, och står sedan fast vid det, säger han och fortsätter:

– Jag tycker att man ibland lägger för stort ansvar på ambassadörer och influencers att de ska vara stöttepelare i samhället. Så länge Sarah Sjöström inte gör några olagligheter fattar ju hon sina egna affärsmässiga beslut. Sedan är det upp till allmänheten att bedöma om de besluten gör att man gillar henne eller inte.

Artisterna Danny Saucedo och Petter Alexis Askergren är två andra profiler som har varit med i Huaweis svenska etablering.

"Är problematiskt"

– Det är problematiskt för artister, idrottsstjärnor och andra att ha ett nära samarbete med företag som har nära band med länder som kränker mänskliga rättigheter. Därför att man måste förhålla sig till det som de länderna gör sig skyldiga till, säger Maja Åberg, sakkunnig i människorättsfrågor hos Amnesty International Sverige.

– Amnestys rekommendation där är att man verkligen måste tänka sig för kring hur nära banden blir mellan en själv och människorättskränkningar, säger Åberg.

Om Sjöströms samarbete säger Åberg:

– Det är i slutändan hennes val. Men det som är problematiskt med Huawei är de eventuella banden till den kinesiska staten. Men jag tycker att det är svårare, faktiskt, att ärligen göra den kopplingen. För det är den kinesiska staten som är ansvarig för övergreppen på mänskliga rättigheter. Det är ganska många steg emellan i länken mellan Sarah Sjöström, Huawei, kinesiska staten och övergrepp i Xinjiang.

"Inte rätt tajming"

Hon tror att det i framtiden kommer att bli vanligare att artister och idrottare tänker mer utifrån ett politiskt och människorättsligt perspektiv.

– Om det dessutom bidrar till att fler människor får upp ögonen för vad som händer i Kina tycker jag också att det är bra, säger hon.

TT har sökt Sarah Sjöström för en kommentar om samarbetet med Huawei.

"Det är inte rätt tajming att svara på några av dina frågor just nu", skriver hennes manager Daniel Wessfeldt i ett mejlsvar.

Fakta: Huawei

Huawei är världens största leverantör av telekomnät, och näst största tillverkare av mobiltelefoner efter sydkoreanska Samsung.

Grundades 1987 av Ren Zhengfei, tidigare verksam i den kinesiska armén. Huawei påstår att företaget är privatägt, men i västvärlden finns misstankar om att Huawei har täta kopplingar till Kinas regim.

USA har klassat företaget som ett säkerhetshot och uppmanar sina allierade att göra detsamma.

Källa: AFP


Fakta: Xinjiang och uigurerna

Den autonoma regionen Xinjiang ligger i Kinas nordvästligaste hörn. Med en yta mer än tre gånger så stor som Sveriges utgör regionen en sjättedel av Kina.

Av Xinjiangs omkring 21 miljoner invånare (2010) tillhör de flesta turkisktalande, muslimska folkgrupper. Uigurerna – ett av Kinas 55 officiellt erkända minoritetsfolk – är den största gruppen med 8–10 miljoner.

I kinesisk historieskrivning har Xinjiang alltid varit en del av Kina, men graden av inflytande har varierat. Uigurerna har ofta känt större etnisk och kulturell samhörighet med sina centralasiatiska grannar och strävat efter oberoende.

På senare år har självständighetsambitionerna i regionen uppmärksammats genom flera attentat och kommunistregimens kraftfulla reaktioner på dessa.

2016 började myndigheterna bygga fängelseliknande anläggningar. Där har mängder av uigurer – enligt uppgifter minst en miljon, upp emot två – placerats. Enligt FN-experter, vittnen och aktivister blir människor skilda från sina familjer, inlåsta utan rättegång, politiskt indoktrinerade och utsatta för våld.

Kina beskriver det som "omskolningsläger" som syftar till att stävja terrorism.

Myndigheternas övervakning har även förstärkts rejält, genom bland annat ansiktsigenkänning och omfattande registrering av personuppgifter och människors beteende.

Källa: UI/Landguiden, Reuters

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!