I början av augusti meddelade artisten Zara Larsson att hon avbryter sitt sponsoravtal med Huawei. Telekomjätten är ett av flera kinesiska företag som sedan länge anklagats av västvärlden, med USA i spetsen, för att ha kopplingar till den kinesiska staten.
– Det är inte den smartaste dealen jag har gjort. Jag står för mänskliga rättigheter, sade Larsson till TV4.
Huawei sade å sin sida att avtalet avslutades planenligt. Sarah Sjöström, också sponsrad av bolaget, meddelade att hon fortsätter sitt samarbete.
"För mig är det främst mitt intresse för teknik, fotografering och innovation, där Huawei är väldigt starka, som gör att jag tycker att samarbetet är bra. Jag kommenterar ingenting gällande politik eller liknande och det har jag aldrig gjort", sade Sjöström i ett uttalande.
Niklas Turner Olovzon, varumärkesexpert, dömer inte simstjärnan.
"Upp till allmänheten"
– Det är så lätt att säga att Zara Larsson har gjort rätt och Sarah Sjöström skulle ha gjort fel, men jag är nästan benägen att vända lite på den steken och säga att det är mer trovärdigt (av Sjöström) i sammanhanget. Sjöström har ju ingått ett avtal med de parametrar som alla borde känna till, om inte annat så borde rådgivare känna till allting, och står sedan fast vid det, säger han och fortsätter:
– Jag tycker att man ibland lägger för stort ansvar på ambassadörer och influencers att de ska vara stöttepelare i samhället. Så länge Sarah Sjöström inte gör några olagligheter fattar ju hon sina egna affärsmässiga beslut. Sedan är det upp till allmänheten att bedöma om de besluten gör att man gillar henne eller inte.
Artisterna Danny Saucedo och Petter Alexis Askergren är två andra profiler som har varit med i Huaweis svenska etablering.
"Är problematiskt"
– Det är problematiskt för artister, idrottsstjärnor och andra att ha ett nära samarbete med företag som har nära band med länder som kränker mänskliga rättigheter. Därför att man måste förhålla sig till det som de länderna gör sig skyldiga till, säger Maja Åberg, sakkunnig i människorättsfrågor hos Amnesty International Sverige.
– Amnestys rekommendation där är att man verkligen måste tänka sig för kring hur nära banden blir mellan en själv och människorättskränkningar, säger Åberg.
Om Sjöströms samarbete säger Åberg:
– Det är i slutändan hennes val. Men det som är problematiskt med Huawei är de eventuella banden till den kinesiska staten. Men jag tycker att det är svårare, faktiskt, att ärligen göra den kopplingen. För det är den kinesiska staten som är ansvarig för övergreppen på mänskliga rättigheter. Det är ganska många steg emellan i länken mellan Sarah Sjöström, Huawei, kinesiska staten och övergrepp i Xinjiang.
"Inte rätt tajming"
Hon tror att det i framtiden kommer att bli vanligare att artister och idrottare tänker mer utifrån ett politiskt och människorättsligt perspektiv.
– Om det dessutom bidrar till att fler människor får upp ögonen för vad som händer i Kina tycker jag också att det är bra, säger hon.
TT har sökt Sarah Sjöström för en kommentar om samarbetet med Huawei.
"Det är inte rätt tajming att svara på några av dina frågor just nu", skriver hennes manager Daniel Wessfeldt i ett mejlsvar.