Börsnoterade AIK Fotbolls intäkter föll till 32,6 miljoner under årets andra kvartal, ned från 40,3 miljoner ett år tidigare.
"Minskningen beror på pandemin", konstaterar klubben, vars rörelseresultat dock blev positivt – bland annat tack vare statligt stöd.
– Tittar man på kvartalet så har det varit en tuff period för AIK och andra klubbar. Vi gick in i en väldigt oviss period och stod för ganska mycket åtgärder i början under mars och april för att ha kontroll på ekonomin. De här åtgärderna har gett en bra effekt och vi har också fått stöd av RF (Riksidrottsförbundet) och regering för att ta oss igenom den här perioden, säger Håkan Strandlund.
"Bättre än vi trott"
Faran är långtifrån över men Strandlund konstaterar ändå:
– - Sammantaget får man säga att det här är en ganska stark rapport för den här perioden. Men vår utmaning är ju de kommande kvartalen, Q3 och Q4, där vi inte har några tecken på att vi kommer få några intäkter från publik, eller några sponsorintäkter heller.
TT: Det var inte så mörka siffror som ni hade befarat?
– Vi hade befarat en väldigt tuff situation, men det har landat bättre än vad vi har trott. Men problemen kvarstår för Q3 och Q4 och det är där vi vill lyfta ett varningens finger. Det är svårt att göra någon slutsats för AIK:s ekonomi för helåret baserat på den här rapporten.
AIK är den enda klubben i herrallsvenskan som är ett börsnoterat aktiebolag och måste således kvartalsvis redovisa en ekonomisk delårsrapport. Håkan Strandlund tror dock att resultatet inte skiljer sig mycket från övriga allsvenska föreningar generellt.
– Jag tror att klubbarna generellt har tagit sig igenom Q2 på ett hyfsat sätt. Till exempel så har RF-stödet varit till väldigt stor hjälp och för vår del har även transferintäkter hjälpt till under kvartalet.
Fortsatt extremt
Det finns dock skäl att tro att AIK kommer fortsätta blöda ekonomiskt den andra halvan av året.
– Korttidspermitteringarna har hjälpt oss men nu har de upphört för spelare och ledare, och vi går in i en verksamhet som är i full drift med resekostnader och arrangemangskostnader. Q3 och Q4 kommer därför vara mer kostnadstyngda kvartal, säger Strandlund.
TT: Det är inte direkt läge att fira än med andra ord?
– Nej, det är inte förrän det är över med pandemin som man kan dra en form av lättnadens suck. Den perioden är ju inte definierad i sin tidsomfattning, så fram till dess kommer vi att ha en situation som är ganska extrem.