"Stark kvartalsrapport" för AIK trots pandemin

Den ekonomiska smĂ€llen blev lindrigare Ă€n befarat för AIK, visar siffror frĂ„n Ă„rets andra kvartalsrapport. Stockholmsklubben kan dock inte pusta ut. –Problemen kvarstĂ„r för de kommande kvartalen och dĂ€r vill vi lyfta ett varningens finger, sĂ€ger AIK:s finansdirektör HĂ„kan Strandlund.

Coronakrisen slÄr hÄrt mot den allsvenska fotbollsklubben AIK. Arkivbild

Coronakrisen slÄr hÄrt mot den allsvenska fotbollsklubben AIK. Arkivbild

Foto: Rickard Nilsson/TT

Ekonomi, nÀringsliv & finans2020-08-13 09:15

Börsnoterade AIK Fotbolls intÀkter föll till 32,6 miljoner under Ärets andra kvartal, ned frÄn 40,3 miljoner ett Är tidigare.

"Minskningen beror pĂ„ pandemin", konstaterar klubben, vars rörelseresultat dock blev positivt – bland annat tack vare statligt stöd.

– Tittar man pĂ„ kvartalet sĂ„ har det varit en tuff period för AIK och andra klubbar. Vi gick in i en vĂ€ldigt oviss period och stod för ganska mycket Ă„tgĂ€rder i början under mars och april för att ha kontroll pĂ„ ekonomin. De hĂ€r Ă„tgĂ€rderna har gett en bra effekt och vi har ocksĂ„ fĂ„tt stöd av RF (Riksidrottsförbundet) och regering för att ta oss igenom den hĂ€r perioden, sĂ€ger HĂ„kan Strandlund.

"BÀttre Àn vi trott"

Faran Àr lÄngtifrÄn över men Strandlund konstaterar ÀndÄ:

– - Sammantaget fĂ„r man sĂ€ga att det hĂ€r Ă€r en ganska stark rapport för den hĂ€r perioden. Men vĂ„r utmaning Ă€r ju de kommande kvartalen, Q3 och Q4, dĂ€r vi inte har nĂ„gra tecken pĂ„ att vi kommer fĂ„ nĂ„gra intĂ€kter frĂ„n publik, eller nĂ„gra sponsorintĂ€kter heller.

TT: Det var inte sÄ mörka siffror som ni hade befarat?

– Vi hade befarat en vĂ€ldigt tuff situation, men det har landat bĂ€ttre Ă€n vad vi har trott. Men problemen kvarstĂ„r för Q3 och Q4 och det Ă€r dĂ€r vi vill lyfta ett varningens finger. Det Ă€r svĂ„rt att göra nĂ„gon slutsats för AIK:s ekonomi för helĂ„ret baserat pĂ„ den hĂ€r rapporten.

AIK Àr den enda klubben i herrallsvenskan som Àr ett börsnoterat aktiebolag och mÄste sÄledes kvartalsvis redovisa en ekonomisk delÄrsrapport. HÄkan Strandlund tror dock att resultatet inte skiljer sig mycket frÄn övriga allsvenska föreningar generellt.

– Jag tror att klubbarna generellt har tagit sig igenom Q2 pĂ„ ett hyfsat sĂ€tt. Till exempel sĂ„ har RF-stödet varit till vĂ€ldigt stor hjĂ€lp och för vĂ„r del har Ă€ven transferintĂ€kter hjĂ€lpt till under kvartalet.

Fortsatt extremt

Det finns dock skÀl att tro att AIK kommer fortsÀtta blöda ekonomiskt den andra halvan av Äret.

– Korttidspermitteringarna har hjĂ€lpt oss men nu har de upphört för spelare och ledare, och vi gĂ„r in i en verksamhet som Ă€r i full drift med resekostnader och arrangemangskostnader. Q3 och Q4 kommer dĂ€rför vara mer kostnadstyngda kvartal, sĂ€ger Strandlund.

TT: Det Àr inte direkt lÀge att fira Àn med andra ord?

– Nej, det Ă€r inte förrĂ€n det Ă€r över med pandemin som man kan dra en form av lĂ€ttnadens suck. Den perioden Ă€r ju inte definierad i sin tidsomfattning, sĂ„ fram till dess kommer vi att ha en situation som Ă€r ganska extrem.

Fakta: AIK:s delÄrsrapport april-juni

+ IntÀkterna har minskat med 7,6 miljoner kronor jÀmfört med ett Är tidigare. FrÄn 40,3 miljoner till 32,6 miljoner under Ärets andra kvartal.

+ Under kvartalet har det bara spelats tvĂ„ allsvenska hemmamatcher med ett publiksnitt pĂ„ noll. Under motsvarande period i fjol lĂ„g snittet pĂ„ 17 768 Ă„skĂ„dare.

+ Rörelseresultatet blev en vinst pÄ 4,2 miljoner, mot förlusten pÄ 4,4 miljoner ett Är tidigare. Bakom den positiva resultatutvecklingen ligger ett positivt sÄ kallat transfernetto pÄ 1,7 miljoner kronor. Under motsvarande kvartal i fjol lÄg transfernettot pÄ minus 2,9 miljoner.

+ Exklusive engĂ„ngsposter var resultatet under kvartalet en förlust pĂ„ 8,7 miljoner kronor, mot 800 000 kronor i förlust ett Ă„r tidigare.

"EngÄngsposterna bestÄr av statliga stöd i form av ersÀttning för uppskjutna matcharrangemang med 8,0 miljoner kronor samt ersÀttning för korttidspermitteringar frÄn TillvÀxtverket med 3,3 miljoner kronor", skriver AIK Fotboll i rapporten.

+ För första halvÄret i Är gjorde AIK Fotboll en förlust pÄ 16,2 miljoner kronor, vilket kan jÀmföras med förlusten pÄ 3,7 miljoner ett Är tidigare.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!