Ronaldo miljardstäms för kryptoreklam

Fotbollsstjärnan Cristiano Ronaldo stäms på drygt en miljard dollar för sin marknadsföring av kryptobörsen Binance, rapporterar BBC.

Cristiano Ronaldo. Arkivbild.

Cristiano Ronaldo. Arkivbild.

Foto: Armin Durgut/AP/TT

Ekonomi2023-11-30 06:17

Enligt stämningsansökan, som är en grupptalan där flera personer gått samman, ska Ronaldos reklam ha lockat människor att göra vanskliga investeringar som minskat i värde.

Binance lanserade i november förra året en kollektion med NFT:er – digitala äkthetsbevis – i samarbete med den 38-årige portugisen, som själv uppgav att kollektionen var en belöning till fansen "för allt stöd genom åren".

Den billigaste av dessa NFT:er kostade 77 dollar – ett år senare har värdet sjunkit till cirka en dollar.

Personerna bakom stämningen pekar bland annat på att Ronaldos marknadsföring ska ha lett till "en 500-procentig ökning" i antalet sökningar på internet efter Binance. De menar också att fotbollsstjärnan var skyldig att uppge hur mycket han fått betalt för reklamen, vilket han inte gjort.

Hur Ronaldo ställer sig till anklagelserna är oklart.

Binance gjorde entré på kryptomarknaden 2017 där man sedan dess haft en stark position. På senare tid har man dock hamnat i blåsväder och anklagats för att ha försökt kringgå regelverk och misskött kunders tillgångar.

Tidigare i november erkände sig Changpeng Zhao, före detta vd för kryptobörsen, skyldig till penningtvättsbrott. Dessutom ingick bolaget en uppgörelse med USA:s justitiedepartement, som innebar böter på 4,3 miljarder dollar, motsvarande cirka 45 miljarder kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!