Tävlingskategorin ”trail run” blir allt mer populär inom löparkretsar med nya lopp som tillkommer varje år – det ena mer extremt än det andra. Sevede trail run, som arrangeras den 4 maj, går genom tuff terräng på Sevedeleden i trakterna kring Rumskulla och Mariannelund.

– Man ska inte vara förstagångsspringare. Det är tuffa kilometer, för det är backigt och svår terräng. Det är mycket jobbigare än att springa på asfalt, säger Henrick Johansson från arrangerande Hässleby SOK.

Sevede trail run är blott inne på sitt andra år. I fjol deltog ett 20-tal personer, men ambitionen är att den siffran ska bli större.

Klasserna är fyra till antalet: 10 kilometer för damer och herrar samt 26 kilometer för damer och herrar. Starten för 26 kilometersloppet går vid Kvilleken norr om Rumskulla. 10 kilometersbanan startar vid Försjön och följer sedan samma sträckning som den långa banan till Slättvallen i Mariannelund.

Är det en tävling eller ett motionslopp?

– I min värld är det en tävling. Sen är kanske tidtagningen inte så viktig, men man får en tid när man kommer i mål. Det är mest en tävling mot sig själv.