Bengtsson efter SM-segern: "Lite överraskad är jag"

Det blev succé i hans första riktiga enduro-debut. På SM-nivå. Det gick så bra för Vimmerbyföraren att han totalvann SM-premiären. "Lite överraskad är jag allt att det gick så pass bra".

Nöjd. Filip Bengtsson vann i sin första "riktigt" stora endurotävling, SM.

Nöjd. Filip Bengtsson vann i sin första "riktigt" stora endurotävling, SM.

Foto: Torbjörn Allvin

Enduro2020-07-25 19:19

När vi pratar med motocrosstjärnan har han lastat in grejerna i bussen och är på väg hem till Vimmerby. SM-premiären i enduro slutade för hans del på allra bästa sätt. 

– Det känns jäkligt bra. Jag var lite nervös innan första loppet i fredags. Dessutom fick jag starta långt bak, som 41:a. Jag hade också några incidenter och åkte i backen två-tre gånger. 

I ett regnigt Skövde slutade han tvåa i sin klass, SM 2, och femma totalt. 

Under lördagen gick det ännu bättre. 

– Jag kände mig tryggare inför lördagen. Jag kände till banan och allting flöt på riktigt bra hela vägen. 

I mål var Filip Bengtsson 14 sekunder före de senaste två årens svenska mästare, Micke Persson. Skicklige Albin Elowsson var trea. 

Har du fått blodad tand för att fortsätta endurosatsningen efter den här framgången?

– Jo, det är klart, men samtidigt kör det igång med motocrossen snart. Det kommer att krocka en del, crossen och enduron. Som jag ser i kalendern så kolliderar det andra helgen i september. Då är det enduro i Vetlanda och cross i Vissefjärda. Jag kommer därför inte att kunna köra hela enduro-SM, men jag ska åka när jag kan. Jag tyckte det här var så roligt. 

– Just nu är jag ganska så sliten i kroppen. Det blir många timmars åkning eftersom transporttiden mellan sträckorna tar lång tid. 

SM-tävlingarna i Skövde bjöd för övrigt på varierat underlag, med teknisk enduro varvat med långa skogsbanor på mountainbikespår och körning uppför slalombacken i Billingen. 

– Det var riktigt roligt, säger Vimmerbyföraren Didrik Gustafsson, som slutade på 15:e plats i JSM 2 i fredags och 17:e i lördags. Framför sig i prislistan i samma klass hade han klubbkompisen Oscar Blom (16:e och 14:e) och Markus Lundgren, som var tolva i fredags. 

Och ännu bättre gick det alltså för motocrosstjärnan Filip Bengtsson. 

– Det var riktigt bra gjort av honom att vinna totalt. Det är imponerande, berömmer Didrik sin lagkamrat i VMS.

I klassen VRM 1 körde Vimmerbyföraren Karl Karlsson bra, då han blev sjua respektive åtta i de båda deltävlingarna. 

Övriga VMS-förare placerade sig så här: Sammy Sellin kom 24:a och så bröt han i lördags i JSM 2. Mattias Jonsson placerade sig som 27:a och 24:a i VRM 1. Tomas Harrysson var 29:a under fredagens lopp i VRM 2. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!