Bengtsson siktar på första SM-guldet i enduro

Albin Elowson är favorit enligt honom själv men Filip Bengtsson, Vimmerby MS, kommer att göra ett ärligt försök att lyfta sin första SM-buckla i enduro. "Jag åker till Skövde för att vinna", säger han.

Filip Bengtsson gör i helgen sitt första SM i enduro.

Filip Bengtsson gör i helgen sitt första SM i enduro.

Foto: Marcus Johannesson

Enduro2020-07-23 12:00

När tidningen kommer på besök pågår de sista förberedelserna inför helgens enduro-SM i Skövde. Det har varit en lång väntan för Vimmerby MS-föraren Filip Bengtsson. 

– Senast jag tävlade var i mars månad så försäsongen har blivit väldigt lång. Man har gått och väntat på tävlingssäsongen så det är skönt att den äntligen börjar nu. 

Så som vi känner Bengtsson är det motocross han tävlar i men under rådande omständigheter är inte det möjligt. Nu är det tillsvidare bara enduro som gäller. 

– Vi borde få besked om det snart men det är oklart om motocross-säsongen kommer igång. Det beror på smittorisken då avstånden mellan förarna blir för korta och motocross är mer beroende av publikintäkter än enduro. 

Vad är den största skillnaden mellan enduro och motocross?

– Enduro är mycket mer individuellt och man känner inte till banans utformning på förhand, och därför kan det vara lite svårt att lära sig den. 

För att lära sig banan så snabbt som möjligt åker Bengtsson tidigt på torsdagsmorgonen till Skövde. Och trots att detta blir hans första SM i enduro så har han erfarenhet sedan tidigare av sporten. 

– Jag körde lite i vintras och framför allt gäller det att ha koll på det organisatoriska utanför banorna. I motocross behöver du inte klara allt själv och exempelvis ha koll på start- och transporttider. 

– I enduro måste du också själv ta hand om underhållet av motorcykeln. Det är något jag har fått lära mig nu under våren. 

Har det varit svårt att motivera sig de senaste månaderna?

– Man har levt på hoppet men jag måste erkänna att det var jobbigt den sista tiden innan vi fick grönt ljus för att köra. Jag har försökt att variera träningen och sedan finns det ju alltid saker att träna på för att bli bättre. 

På grund av att det är hans första SM kommer Bengtsson att vara oseedad, vilket innebär att han hamnar långt bak i startfältet av de cirka 50 förarna i klassen SM2. 

– Jag kommer att köra aggressivt men det gör jag alltid, oavsett om jag säger något annat innan tävlingen. 

Övriga förare från Vimmerby MS som är anmälda till enduro-SM i Skövde är följande: 

Klass VRM1: Karl Karlsson och Mattias Jonsson.

VRM2: Tomas Harrysson.

JSM2: Markus Lundgren, Didrik Gustafsson, Oscar Blom och Sammy Sellin. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!