Bjerkert: ”En ära att bli förbundskapten”

Sverige har varit en stormakt i enduro. Så är det inte riktigt längre. Det vill nye förbundskaptenen Calle Bjerkert från Vimmerby ändra på: "Jag vill att vi närmar oss världstoppen igen".

"Det var jäkligt kul att få frågan och jag behövde inte särskilt lång betänketid heller. Någonstans har jag väl gjort avtryck i sporten", säger Calle Bjerkert.

"Det var jäkligt kul att få frågan och jag behövde inte särskilt lång betänketid heller. Någonstans har jag väl gjort avtryck i sporten", säger Calle Bjerkert.

Foto: Magnus Frodig/Kimmo Ilvonen

Enduro2020-11-14 08:30

Nyheten om att Vimmerbybördige Calle Bjerkert blir ny förbundskapten, förmedlades under fredagen. Så här säger han själv om förtroendet han fått av Svenska Motorsportförbundet:  

– Det var jäkligt kul att få frågan och jag behövde inte särskilt lång betänketid heller. Någonstans har jag väl gjort avtryck i sporten. Det är helt klart mycket hedrande att få det här uppdraget. 

Bjerkert behöver egentligen inte någon närmare presentation. Alla inom enduron och förmodligen alla i vår trakt, vet vem han är. Meritmässigt har han nått stora, stora framgångar som aktiv förare, med segern i klassiska Novemberkåsan på hemmaplan, som en av de riktigt stora triumferna. På kontot har han placerat sig högt både i SM, EM och NM. 

Nu efterträder han Emil Jonsson i förbundskaptensrollen, där ansvaret tidigare också var fördelat på en elitgrupp på fem personer. 

Varför tror du valet föll på dig?

– Jag har varit med länge och har stor erfarenhet, dessutom vet de att jag alltid tränat mycket och är ambitiös i det jag gör. Att jag fortfarande är aktiv och även tänker fortsätta vara det, har nog också spelat in i deras val. De kände väl att de ville ha in nytt blod och kanske också ett annat tankesätt och träningsupplägg. 

Vad innebär uppdraget rent konkret för dig?

– Att jag ska leda landslaget och ha koll på både seniorerna och juniorerna. Det är förstås jättespännande och lite av en nystart. Jag kommer att vara ute på tävlingarna så mycket jag kan, vilket jag redan är eftersom jag kör själv. 

Kommer förbundskaptensrollen påverka din egen satsning som aktiv förare?

– Nej, inte på kort sikt alla fall. Tanken är att jag ska fortsätta köra varvloppen, vilket jag fortfarande brinner starkt för. Så länge jag är skadefri vill jag köra.  

Som förbundskapten kommer Calle Bjerkert bland annat att hålla i träningsläger, finnas med på tävlingar både internationellt och nationellt. Det rör sig om exempelvis VM och Six Days. 

– Det ser jag verkligen fram emot. Jag har alltid tyckt om att röra på mig, säger han och berättar att VM-premiären nästa år är framflyttad till maj månad – och avgörs i Italien. Första SM-deltävlingen är även den planerad till maj, i Tibro.

Calle Bjerkert, som fortfarande kör för Vimmerby MS och sedan många år är boende i Eksjö, tillträder sitt uppdrag direkt. 

– Det gäller att hålla grytan kokande. Det ska bli kul att sätta tänderna i det här, säger han och skrattar. 

Hur många förare kommer du att leda?

– Som det är nu, så ska det vara en elitgrupp på 15 förare som inte är helt spikad än och inkluderar både seniorlandslaget och juniorlandslaget. Men jag stänger inga dörrar och det finns några crossförare som kan vara på väg att "konvertera".

En av de mest intressanta är förstås Vimmerbys Filip Bengtsson, som uttryckt en ambition att gå över till endurosporten. 

Vad står närmast på din agenda?

– Om några veckor ska jag ha en första samling med killarna, där jag vill presentera min filosofi, mina idéer och mitt upplägg. Efter nyår börjar vintercuperna, där Skaraborgsserien är den tightaste av dem. 

Vilken nivå ligger Sverige på internationellt?

– Tyvärr har vi halkat efter de allra bästa. Min förhoppning är att vi tillsammans ska kunna närma oss världstoppen igen. Jag har lite idéer, men det ska jag ta med förarna först. Idag är Frankrike, Italien, Spanien och USA de ledande nationerna i världen.

Kanske kan Sverige haka på igen – med en förbundskapten från Vimmerby.

Calle Bjerkert från Vimmerby blir ny förbundskapten.
Calle Bjerkert från Vimmerby blir ny förbundskapten.
Fakta

Calle Bjerkert

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!