Bjerkert laddad för kåsan: Har goda chanser

Månader av förberedelser är över. I helgen är det dags för Calle Bjerkerts stora mål den här säsongen. Novemberkåsan. På hemmaplan i Vimmerby.

Calle Bjerkert är laddad för att ta sig an årets höjdpunkt, Novemberkåsan.

Calle Bjerkert är laddad för att ta sig an årets höjdpunkt, Novemberkåsan.

Foto: Michael Nordin

Enduro2018-11-28 17:00

I förra årets kåsa i Enköping vred Calle Bjerkert till knät som gjorde att han tvingades bryta tävlingen, när han låg med i täten. En skada som han hade sviter av länge. Nu vill han ha revansch efter ett tufft år.

– Allt känns bra. Det känns bättre än på länge. Jag har en jättego känsla i både kroppen och knoppen, och ser verkligen fram emot helgen och att få köra kåsan på hemmaplan igen. Man bara längtar att få åka ut och dra nu, säger Calle Bjerkert.

– Så här i efterhand, så har nog skadan stärkt mig. Jag går in med andra paramterar och annan energi i min åkning nu. Jag tycker att allt har gått från klarhet till klarhet. Jag har verkligen glädjen att åka motorcykel, och nu är det bara att hålla fokuset uppe, fortsätter han.

Calle Bjerkert vann Novemberkåsan när den kördes i Vimmerby 2008. Då var exempelvis regerande kåsa-mästaren Albin Elowson från Skövde, endast 13 år gammal.

I dag är Bjerkert 43 år (fyller 44 i december) och 20 år äldre än Albin Elowson, men viljan och glöden i åkningen finns där fortfarande.

– Jag har absolut glöden kvar, och på ett bättre sätt än förut. Det är otroligt kul att åka motorcykel, säger Calle Bjerkert.

I förhandssnacket pratar många om Albin Elowson, men givetvis även åtta-faldige kåsamästaren Joakim Ljunggren. Bjerkert är dock alltid en utmanare när det gäller sin favorittävling Novemberkåsan.

– Jag har goda chanser att lyckas bra. Det gäller bara att man kommer in i tävlingen och får ett bra flow i åkningen. Sedan är Elowson och Ljunggren otroligt duktiga. Det kommer att bli otroligt tufft, men jag har min målbild och kommer att hålla mig till min plan, säger säger han.

Vädret är alltid aktuellt när det kommer till kåsan. Just nu säger prognosen att det kommer bli några plusgrader och molnigt.

– Jag har väl egentligen inget problem med något väder. Men det vore ju tråkigt om det blir snöblandat regn och två plusgrader, men vore samtidgt skönt om det inte är 15 minusgrader heller, säger Calle Bjerkert.Att tävlingen körs hemma i Vimmerby kan gynna Bjerkert på flera sätt.

– Framförallt har man publikstödet på ett annat vis. Jag räknar kallt med att folk går man ur huse, och hejar på, både på mig och andra VMS-förare. Det blir en folkfest utöver det vanliga. Sedan blir det en stenig terräng, en fostrande terräng som jag brukar säga, säger han.

Bjerkert som har erfarenhet av många kåsor, och vet när det gäller att vara som starkast. Om man vill vara med i toppen.

– Det lär bli högt tempo hela tiden. Terrängen kommer att vara utslagsgivande, och suga musten ur många förare. Det gäller att vara stark mot slutet, och det är inget som missgynnar mig, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om