Elowson tog sin andra raka kåsaseger

Han kom till Vimmerby som favorit. Han åkte hem som vinnare. Albin Elowson är fortsatt kåsakung i Sverige.

Bilder från tidig söndagsnatt när Albin Elowson vunnit sin andra raka kåsa.

Bilder från tidig söndagsnatt när Albin Elowson vunnit sin andra raka kåsa.

Foto: Stefan Jerrevång/TT

Enduro2018-12-02 11:05

Albin Elowson tog kommandot direkt i Novemberkåsan i Vimmerby. Han vann både specialsträcka ett och två. Redan där tog han kontrollen över tävlingen och resten av startfältet. I mål var Albin Elowson närmare sex minuter snabbare än tvåan Joakim Ljunggren, den åttafaldige mästaren, som därmed ännu en gång fick abdikera som kåsakung. Elowsons segertid efter 13 specialsträckor stannade på 6:59:55.74.

– Det känns jättebra naturligtvis. Jag kom hit som storfavorit, och att visa att man är bäst när det gäller är riktigt skönt, säger Albin Elowson.

Den sista sträckan, den 13:e, med start och målgång vid Gnagaredalen i Vimmerby blev dock tuff för Elowson.

– Det är den tuffaste slutsträcka på en tävling jag någonsin haft tror jag. Jag körde i ett stenröse och så dammade jag i två träd också, sa han kort efter målgång på natten till söndag.

Och ont hade han.

– Jag har ont överallt, det är lårkakor och allt möjligt, sa Albin Elowson efter tävlingarna.

Elowson, som haft en fantastisk avslutning på säsongen med även seger i Gotland Grand National.

Förra året var första gången som Albin Elowson vann Novemberkåsan, när han vann i Enköping.

– Segern förra året slår en klass högre. Det är alltid speciellt att vinna något första gången, säger Skövdesonen Albin Elowson.

Däremot gick årets kåsa i ett annat tempo än fjolårets.

– Det var betydlgit mer fart i årets kåsa. Den tredje sträckan var klart snabbast, medan förstasträckan var klart tuffast, säger Albin Elowson, strax innan han ska gå på dopningskonstroll.

Bakom Elowson tog Joakim Ljunggren hand om andraplatsen i tävlingen. Men den åttafaldige kåsavinnaren var aldrig nära att hota Elowson. Han kom visserligen starkt på slutet, och vann både specialsträcka nio, tolv och 13. Dessutom försvann ett av de stora hoten mot Elowson tidigt ur tävlingen. Karlskogaföraren Micke Persson inledde piggt och låg tvåa efter dagsetappen. Han var då bara 24 sekunder efter Albin Elowson totalt och såg ut att kunna utmana.

Men i omstarten på kvälls- och nattsträckan hände något för Persson, som enligt uppgift fick problem med hjälmlyset och tappade 18 minuter. Därmed var han borta från segerdiskussionerna, och han bröt senare tävlingen.

Det stora hemmahoppet Carl-Johan Bjerkert sluta sjua totalt, och fyra i elitklassen. Bjerkert fick probolem på förstasträckan när han slog sönder framskärmen på cykeln. Han repade mod och var ett tag i mitten av tävlingen uppe som trea totalt. Men föll tillbaka på slutet. En av de som passerade var juniorsegraren och totaltrean, Marcus Adielsson från Tibro.

I damklassen blev det Linköpingsseger genom Hanna Berzelius, som skar mållinjen på tiden 08:57:44.53, och var 58:a bland de 119 förare som tog sig i mål i årets upplaga av Novemberkåsan.

Novemberkåsan topp tio

1. Albin Elowson FMCK Skövde 06:59:55.74, 2. Joakim Ljunggren, Karlskoga EK, 07:04:29.88, 3. Marcus Adielsson, Tibro MK, 07:11:50.13, 4. Anton Sandstedt, Tibro MK, 07:16:01.65, 5. Jakob Mörhed, Norrahammars MK, 07:16:41.48, 6. Alexander Gunnerheim, Göta MS, 07:16:46.25, 7. Calle Bjerkert, Vimmerby MS, 07:18:15.91. 8. Anton Nord, FMCK Skövde, 07:29:20.65, 9. Jimmy Wicksell, Göta MS, 07:30:02.02, 10. Robert Friberg, Tibro MK, 07:34:28.25.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om