Bjerkert tvingas bort: "Inte fått någon motivering"

Enduroprofilen Calle Bjerkert har fått lämna sin post som förbundskapten med omedelbar verkan. "Det kom väldigt plötsligt och jag har inte fått veta varför", säger han.

Calle Bjerkert har fått lämna sitt uppdrag som förbundskapten för Endurolandslaget.

Calle Bjerkert har fått lämna sitt uppdrag som förbundskapten för Endurolandslaget.

Foto: Magnus Strömsten

Enduro2022-05-20 10:10

Under torsdagen gick Svemos endurosektion ut med att Vimmerbysonen Calle Bjerkert avsätts som svensk förbundskapten. En post han innehaft sedan november 2020.

"Endurosektionen avslutar sitt samarbete med förbundskapten Calle Bjerkert. Elitgruppen tar över förbundskaptenens uppdrag tills dess att ersättare har rekryterats.", lyder det korta meddelandet som är undertecknat Endurosektionen.

Enligt Tidningen Race ska det handla om att vissa av de svenska landslagsförarna inte varit nöjda med upplägg på läger och träningar. Samtidigt visar en genomgång tidningen gjort att det finns en klar majoritet av förarna som vill behålla honom.

– När det gäller träningar så har jag varit väldigt kommunikativ. Vill förarna ändra och förbättra något så har de haft möjlighet att säga vad. De förare som jag har varit i kontakt med har inte haft något anmärka på. Sedan kan man inte vara alla till lags i en grupp hela tiden, utan det gäller att hålla i taktpinnen, säger Bjerkert.

undefined
Calle Bjerkerts främsta merit som enduroförare är segern i Novemberkåsan på hemmaplan.

Bjerkert var på plats vid VM-premiären i Spanien så sent som förra helgen. Det svenska laget till Six Days ska tas ut inom loppet av ett par veckor. Bjerkert har under sina ett och ett halvt år som förbundskapten tagit det svenska herrlandslaget till de bästa resultaten sedan 2016 under fjolåret.

Calle Bjerkert säger sig vara överraskad över beskedet som han fick i onsdags. Han ska även sakna en tydlig motivering till beslutet.

– Vi har inte haft någon dialog alls om det här. Det kom väldigt plötsligt. Från sektionens sida har jag inte fått någon information alls om anledningen till beslutet. Därför har jag svårt att kommentera det hela. Om det har funnits ett missnöjde med mitt arbete som förbundskapten inom sektionen så hade jag gärna sett att man varit rak och ärlig med det. Mitt fokus som förbundskapten har inte varit på sektionen. Jag har inriktat mig helt på förarna och deras utveckling.

Påverkar det här ditt sug för sporten?

– Nej, inte alls. Jag älskar att åka enduro och brinner för att vara med och bidra till att utveckla unga förare.

Göran Bengtsson, sammankallande i endurosektionen, vill inte utveckla valet att avsätta Bjerkert för tidningen Race.

– Utifrån vårt perspektiv vill vi rädda Calle så långt det går och inte hänga ut honom, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!