Bjerkert har dubbla roller i SM-premiären

Calle Bjerkert har blivit varm i kläderna. Vimmerbykillen är förbundskapten i enduro – och laddar för första SM-deltävlingen. "Spännande, vi är ett land på stark frammarsch i sporten", säger han.

Förbundskaptenen Calle Bjerkert ser fram emot helgens SM-deltävling i enduro – och passar på att hylla Vimmerby MS-stjärnan Filip Bengtsson.

Förbundskaptenen Calle Bjerkert ser fram emot helgens SM-deltävling i enduro – och passar på att hylla Vimmerby MS-stjärnan Filip Bengtsson.

Foto: Arkiv/Montage

Enduro2022-04-23 10:05

Hösten 2020 fick den skicklige och meriterade enduroföraren det hedervärda uppdraget att leda det svenska endurolandslaget.

Till vår tidning sa Calle Bjerkert bland annat följande då: "Sverige har varit en stormakt i enduro. Så är det inte riktigt längre. Jag vill att vi närmar oss världstoppen igen".

Då är frågan... är Sverige på rätt väg?

– Ja, det händer mycket positivt inom svensk enduro nu. I VM-premiären om några veckor har vi minst 15 förare som kommer till start i Spanien. Det måste vara väldigt länge sedan vi hade så många. Inom en treårsperiod är jag säker på att vi kommer att ha många etablerade VM-förare från Sverige.

I helgen checkar han av läget just nu. Då körs första SM-tävlingen för året, i Tibro. Och Bjerkert kör själv, liksom 14 av hans lagkamrater i Vimmerby MS.

– Jag kände suget, men jag kommer köra i veteranklassen. Det är två sträckor kortare.

I nästa andetag säger den förre elitföraren att det inte varit helt enkelt att ta det steget.

– Jag har haft svårt att acceptera att jag blivit äldre, rent idrottsmässigt. Det har varit en kamp, men nu tycker jag att jag har försonats med tanken. Nu åker jag för att jag tycker det är kul att köra hoj. Sedan slår jag två flugor i en smäll då jag får möjlighet att träffa så många förare i min roll som förbundskapten.

På frågan om han är favorittippad i sin klass, dissar han sina chanser. Och det är klart, Bjerkert har varit hårt skadedrabbad de senaste åren, med allt från knä, armbågar, bruten tumme, till vattenbråck.

Samma sak gäller en annan VMS-förare av hög klass: Filip Bengtsson. En förare som Bjerkert hyllar:

– Trots den skadade handen som hämmar honom en del, är han i otrolig fysisk form. Jag kan nog påstå att han är den av alla förare i Sverige med bäst fysik. Jag är säker på att han kommer att prestera bra och att det står mellan honom och Micke Persson i sin klass. De kan även stå som slutsegrare i totalen, där också Albin Elowsson och Oskar Ljungström kan blanda sig i.

Efter SM-premiären i Tibro väntar nästa deltävling i Vimmerby, 28-29 maj.

Då kommer säkerligen ännu fler VMS-förare att tävla, än de som gör det den här premiärhelgen. Bland de 15 anmälda Vimmerbyförarna finns utöver Bjerkert och Bengtsson även bland andra Nikki Stigsson i damklassen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!