Gör debut på Gotland: "Nervöst och kul"

Kan man klara att ta sig runt tre varv på Gotland Grand National som nybörjare med bara fyra månaders träning? Den utmaningen har Lisa Edgren från Hultsfred antagit. "Nu är det upp till bevis", säger hon.

Lisa Edgren har antagit utmaningen att köra Gotland Grand National. Den 30-åriga tvåbarnsmamman från Hultsfred har bara förberett sig i fyra månader och siktar på att köra tre varv.

Lisa Edgren har antagit utmaningen att köra Gotland Grand National. Den 30-åriga tvåbarnsmamman från Hultsfred har bara förberett sig i fyra månader och siktar på att köra tre varv.

Foto: Privat

Enduro2021-10-28 16:30

Vid lunchtid på fredagen är Lisa Edgren en av 750 enduroförare som står på startlinjen på Gotland Grand National. Den 30-åriga tvåbarnsmamman som kommer från Hultsfred, men bor i Stockholm sedan 10 år, började förberedelserna för fyra månader sedan och nu är det upp till bevis.

– Jag hade suttit på endurohoj ett par gånger innan jag antog utmaningen, men aldrig kört på riktigt. Det ska bli väldigt spännande att se om det kan gå vägen. Det är upp till bevis, säger Lisa Edgren när vi når henne på väg till färjeterminalen i Oskarshamn på torsdagsförmiddagen.

Hur kommer det sig att du gav dig in på det här äventyret?

– Det är en kul utmaning för mig personligen. Sedan har Gotland Grand National som mål att höja antalet kvinnliga deltagare från 150 till 300 under de kommande två åren. Jag fick chansen av KTM Scandinavia som står för all utrustning och enduroschool.com som hjälpt mig med träningen och dokumenterat min resa på sin Youtube-kanal. Förhoppningen är att mitt äventyr ska inspirera andra till att börja åka och visa att det går.

Lisas träning har varit upplagd med inriktning på just de förutsättningar som gäller på Gotland.

– Jag har en lång bakgrund inom ridsporten och det känner jag har varit en stor fördel när det gäller att hitta balansen och styrkan att hantera endurocykeln. På senare tid har vi fokuserat på att träna lite längre pass för att hitta flytet i åkningen. Jag har även tränat på att köra i backar både upp- och nedför. 

En faktor som hon inte är förberedd på är att möta andra förare på banan.

– Jag har inte kört någon tävling tidigare så det blir en ny grej. Det är runt 100 tjejer som startar med mig i damernas motionsklass, men vi kör tillsammans med herrarnas klass för 50+ så totalt kommer det vara 750 förare ute samtidigt. Jag har inte alls den farten som krävs för att ligga i mitten av spåret och ta för mig så jag kommer inrikta mig på hålla mig vid kanten.

Hon har som mål att ta sig runt tre varv på banan och komma i mål. Det finns dock mycket som kan gå snett på vägen.

– Det finns mycket som kan gå snett. Det läskigaste vore om jag körde mig fast. Cykeln är ganska tung så jag vet inte om jag skulle klara att ta mig loss på egen hand. Sedan finns ju alltid risk för att man vurpar och hojen blir sned. Fokus ligger på att köra lugnt och säkert och ta sig i mål.

Dagen innan tävlingen börjar Lisa känna av tävlingsnerverna.

– Visst är man nervös, men det ska också bli kul. Jag har varit med på Gotland tidigare och följt tävlingen från depån. Då har jag sett förare komma in från banan och se ut som monster fulla med gegga. Jag är inte rädd för att bli smutsig i alla fall.

Tänker du fortsätta köra enduro sen?

– Vi får se. Det beror mycket på hur det går nu, men jag hoppas det.

Lokala förare:

Elit: Filip Bengtsson, VMS, Kalle Svensson, VMS.

Motion 15-29: Rasmus Sandsborg, VMS, Robin Stjernström, VMS, Olle Freedeke Samuelsson, VMS.

Motion 30-39: Oskar Andersson, VMS, Sebastian Karlsson, VMS, Lukas Jälmestedt, MMK.

Motion 40-49: Niklas Fransson, VMS, Niklas Wallerman, VMS.

Motion 50-59: Jonas Blom, VMS, Morgan Eklöf, VMS, Roger Ottosson, VMS, Ulf Svensson, VMS.

Motion 60-: Håkan Nilsson, VMS.

Veteran 1975-1985: Rickard Sundström, VMS.

Klass 2 pojkar: Hugo Svensson, VMS.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!