Kan han skrälla i klassikern?

Rasmus Andersson från Hjältevad vann Gotland Grand National redan 2013. Nu står han på startlinjen igen.

Rasmus Andersson laddar för Gotland Grand National i helgen.

Rasmus Andersson laddar för Gotland Grand National i helgen.

Foto: Torbjörn Allvin

Enduro2018-10-25 06:50

Jodå, vi har en lokal förare som har vunnit den klassiska endurotävlingen. Vi ska förtydliga att det var Lilla GGN, för 85 cc.

– Det var roligt såklart att vinna en sån stor tävling, säger Rasmus Andersson.

Nu är det ett par år sedan han körde Gotland Grand National senast. Den här gången kör han mot de stora kanonerna, trots att han kör i juniorklassen 15-23 år.

– Vi startar samtidigt som elitklassen och seniorerna. Och det är klart att man vill nå högt upp i totalsammandraget också. Mitt mål i juniorklassen är att nå en topp tio-placering.

Startfältet är stentufft, som vanligt.

– Jag tror att sju-åtta av de bästa enduroförarna är med i år.

Du satsar på motocross, hur passar egentligen en sån här tävling dig?

– Bra, absolut. Jag tror nog att det gäller crossförare generellt. Det körs mycket på myren och det är nästan två meter brett överallt.

Hur har du förberett dig?

– Jag har kört på som jag brukar den här perioden med mycket fysträning. Förra helgen var jag i Falköping och körde ett tretimmarspass i liknande terräng som den på Gotland.

Det brukar vara tuffa förutsättningar. Hur ser det ut nu?

– I nuläget ska det vara torrt och fint, inte alls blöt. Men tydligen kunde det komma in stormbyar och en hel del regn. Då blir det självklart svårare. Men inte mig emot. Jag tycker om när det är lite skitigt och jävligt.

Rasmus Andersson är en av flera lokala förare som är anmäld till årets race på Gotland. Många av dem kör liksom Rasmus Andersson för Vimmerby MS.

Hur har din säsong varit annars i år?

– Upp och ner. Jag låg tia i stora SM och trea i danska mästerskapen innan jag åkte på en skada i mitten av säsongen. Jag missade deltävlingar efter det och jag vet inte exakt var jag hamnade resultatmässigt till slut.

Vad var det för skada?

– En skada i nyckelbensfästet kan man säga. De vill att jag opererar mig, men rehabiliteringen tar tre och en halv månad. Jag tycker det är för lång tid, därför har jag bestämt mig för att operera mig när min elitsatsning är över.

Rasmus säger vidare att skadan inte stör honom när han kör cross, men däremot i vardagen.

Helgens stortävling på Gotland avslutar säsongen för Andersson. Sedan får han tid till vila och en viss rehabilitering.

Nästa säsong har han siktet inställt på en fortsatt satsning på SM, danska mästerskapen, eventuellt tyska mästerskapen och ett par tävlingar i EM.

Lokala förare Gotland Grand National

Vimmerby MS: Rasmus Andersson, Calle Bjerkert, Erik Böök, Johan Böök, Jesper Elgán, Jonas Engdahl, Mattias Falk, Niklas Hassinen, Henrik Hjärne, Magnus Holm, Karl Karlsson, Simon Milton, Håkan Nilsson, Roger Ottosson, Christian Petersson, Christian Petersson, Christian Rosendahl, Rasmus Sandsborg.

Målilla: Alexander Karlsson, Hugo Svensson

Ydre: Ola Arvidsson, Martin Hansson, Arne Johansson, Jesper Johansson, Fredrik Persson, Oskar Persson, Bo Wall, Joel Wall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!