Stjärnan kör första hemmatävlingen: "Siktar på vinna"

2016 var senast. Nu har det blivit dags igen. I helgen körs enduro-SM i Vimmerby, där flera hemmaförare förväntas kunna ta framskjutna placeringar. För Vimmerby MS-stjärnan Filip Bengtsson är det däremot bara en sak som gäller... "Jag siktar på att vinna", säger han.

Filip Bengtsson och Oscar Blom, Vimmerby MS, är två av förarna som kommer att köra helgens enduro-SM i Vimmerby.

Filip Bengtsson och Oscar Blom, Vimmerby MS, är två av förarna som kommer att köra helgens enduro-SM i Vimmerby.

Foto: Haris Dreco

Enduro2022-05-26 12:00

Väntan har varit lång och pandemiåren har sannerligen gjort suget ännu större. När Sporten träffar Filip Bengtsson och teamkollegan Oscar Blom på deras jobb är det två förväntansfulla och laddade enduroförare som förbereder sig inför helgen. 

Visst, de båda har kört en hel del enduro under de senaste åren. Däremot var det länge sedan som Vimmerby arrangerade en SM-deltävling. 

– Det måste varit 2016 som det hölls senast, berättar Oscar Blom.

För Filip Bengtsson blir det här första hemmatävlingen i SM-serien i enduro.

– Ja, jag körde inte ens enduro 2016, haha. Det ska bli väldigt roligt. För egen del har man kört mycket här och även om det inte är de spåren man är van vid att köra, så känner man till terrängen. Det har man alltid lite fördel av och förhoppningsvis får man också publikens stöd, säger han.

Årets första deltävling kördes i Tibro, för en dryg månad sedan. På lördag och söndag körs den första dubbeltävlingen, med full gas både under lördagen och söndagen. 

– Nu har man inte tävlat sedan den första tävlingen, så suget är stort. Sen är motorintresset här i Vimmerby stort, med många lokala förare som kör. Det trissar upp det ännu mer, säger Bengtsson.

En detalj som han och kollega Oscar Blom inte kan prata om är banan i Vimmerby.

– Banan blir officiell först på fredag, så det är därför man inte får prata om den. Jag vet egentligen inte varför det är så... Men det jag kan säga är att det ser ut att bli en tuff och lång tävling, säger Blom och fortsätter:

– Enligt väderprognosen ser det ut att bli regn, vilket gör det svårare. 

Filip Bengtsson fyller på:

– Det kommer nog se helt annorlunda ut på söndagen, speciellt om det blir regn på lördagen. Det kan bli rätt sönderkört. Sen om det är en för- eller nackdel är svårt att säga. Det gäller bara att vara beredd och inte stirra sig blind på ett specifikt spår, som man kanske är van vid. Då får man vara lite öppensinnad och vara med på förändringar.

Målsättningen är klar för "Fillibang", som kör i klassen SM3.

– Jag siktar på att vinna, så klart. Allt annat än en vinst hade känts som en förlust, särskilt nu när det är hemmaplan.

Vilka ser du som de största konkurrenterna?

– Albin (Elowson, FMCK Skövde) och Micke Persson (Karlskoga EK) är väl de två som är närmast. Vi behöver ju några som fyller ut podiet, haha.

Oscar Blom, som kör i SM2-klassen, hoppas kunna knipa en topp 20-placering.

– Det är förhoppningen. Man vill vara topp 30 för att få poäng i cupen men går allt som jag hoppas att det ska så vill man givetvis ännu högre och då nå topp 20, menar han.

Vilka hemmaförare tror ni kan stå för bra insatser?

– I VRM-klassen finns det många som nog kommer ha framskjutna placeringar. Annars är det Didrik (Gustafsson, SM2) och kanske några juniorer som precis börjat köra SM, som kan göra bra ifrån sig. Calle Bjerkert finns också där och han har goda möjligheter att vinna VRM-klassen.

För Blom är det däremot Filip Bengtsson som är den största favoriten av alla.

– Ja, honom tror jag mest på. Jag tror inte övriga kan rå på honom och jag hoppas inte de gör det heller. Jag vill att han ska vinna.

Mycket talar också för att det blir så, när enduro-SM alltså kommer till Vimmerby igen.

Vimmerbyförarna hoppas på bra publikstöd i helgen.
Vimmerbyförarna hoppas på bra publikstöd i helgen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!