Stjärnornas medverkan i kåsan osäker

Köra eller inte? Den frågan brottas Vimmerbys stjärnor Calle Bjerkert och Filip Bengtsson med. "Jag kommer att ta ett beslut snart om jag ska köra kåsan", säger den tidigare vinnaren Calle Bjerkert.

Förra året avgjordes kåsan i Vimmerby. I år körs den i Eskilstuna.

Förra året avgjordes kåsan i Vimmerby. I år körs den i Eskilstuna.

Foto: Magnus Strömsten

Enduro2019-11-11 16:06

Enduroklassikern Gotland Grand National kördes nyligen. Och som ni kanske vet blev det enorma framgångar för Vimmerby MS, med två klassegrar. Både Filip Bengtsson och Jonas Blom segrade. Om ett par veckor är det dags för en ännu större klassiker i motorvärlden: Novemberkåsan. 

Den här gången avgörs kåsan i Eskilstuna. 

Från Vimmerby MS är fyra förare anmälda: Filip Bengtsson och Calle Bjerkert i elitklassen och Oscar Blom och Arvid Pantzar i juniorklassen. Hur många VMS-förare som sedan kommer köra återstår att se. 

– Som det verkar nu så är det nog bara vi fyra anmälda som är aktuella att köra från Vimmerby, säger Oscar Blom. 

Han var på väg mot en bra placering på hemmaplan 2018, men tvingades bryta. 

Hur bra förberedd är du?

–  Jag ligger lite efter eftersom jag mestadels hjälpt Filip (Bengtsson) under hans tävlingar. Det har varit otroligt roligt, inte minst vinsten på Gotland där även pappa (Jonas) vann, säger Oscar och fortsätter:

–  Vi får se om Filip kommer att köra kåsan. Han tränar för att det, men det är inte klart än. 

Vet du något om förutsättningarna i Eskilstuna?

– Jag har hört att vissa markägare inte vill att vi ska köra på dubbdäck. Det gör det hela svårare. 

Calle Bjerkert är en van kåsa-förare och har nått stora framgångar vid flera tillfällen. Förra året var han på väg mot en ny topplacering, men hamnade till slut strax bakom den absoluta toppen. 

– Jag blev lite för ivrig och fick inte ut vad jag ville med min åkning. Jag låg trea-fyra ett tag, så körde jag omkull två gånger, lyset gick sönder och sedan tappade jag på natten. 

Den forna Kåsa-vinnaren har inte helt bestämt sig för om han ska köra eller inte när kåsan avgörs i slutet av november.

– Jag och teamet har inte tagit något slutgiltigt beslut än. Men jag tränar för det och känner mig i riktigt bra form. Jag har några bra träningsveckor bakom mig. Kroppen har svarat på ett bra sätt och jag är nästan smärtfri – och det är jag inte van vid, säger Bjerkert och skrattar. 

Vad tror du om Filip Bengtssons chanser om han kör kåsan?

–  Jag gladdes något oerhört åt hans seger på Gotland. Det finns ingen i Sverige som har så mycket "motorcykel" i sig och har den farten. Jag tror att Filip skulle ta plats i vilken VM-trupp som helst i enduro –  och han är absolut en vinnarkandidat om han kör kåsan. 

Kåsan eller inte? Calle Bjerkert är anmäld till ännu en Novemberkåsa, men vet inte än om han ska köra eller inte.
Kåsan eller inte? Calle Bjerkert är anmäld till ännu en Novemberkåsa, men vet inte än om han ska köra eller inte.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!