VMS-Bengtsson kan bli unik i Sverige

SM-guld i motocross och SM-guld i enduro – samma år. Filip Bengtsson siktar högt och har målet i sikte. I helgen kör Vimmerbykillen båda disciplinerna i jakten på en unik dubbel. "Det vore häftigt att klara det".

Filip Bengtsson kan bli historisk då han har chans att vinna SM-guld i både motocross och enduro. I helgen kör han finalen i crossen och en deltävling i enduro.

Filip Bengtsson kan bli historisk då han har chans att vinna SM-guld i både motocross och enduro. I helgen kör han finalen i crossen och en deltävling i enduro.

Foto: Haris Dreco

Enduro2020-09-11 12:02

Torsdag eftermiddag. Det är full rulle på jobbet på Bloms MX Racing. Filip Bengtsson gör också de sista förberedelserna inför en hektisk helg. På lördag bär det av till Vissefjärda och finalen i SM-motocrossen. På söndag står SM-tävlingar i enduro i Vetlanda på agendan. Även för den så rutinerade flerfaldige svenske mästaren är det en ny utmaning som väntar. 

– Vi får se hur det går att kombinera de båda sporterna samma helg, men jag tror att det ska gå bra. Jag är van att köra både lördagar och söndagar med motocrossen. 

Där har han fem SM-guld på meritlistan, det senaste från 2019. Sen kom coronan 2020 och stökade till det. För de som gillar att se Bengtsson köra, kan pandemin faktiskt ha gjort att de får göra det även nästa år. 

– Ja, haha. Jag har velat fram och tillbaka. Jag vet inte om jag ska sluta köra cross eller inte efter den här säsongen. Det är fifty-fifty. Det hade annars varit ett perfekt avslut på cross-karriären att få köra finaltävlingarna på hemmabanan i Vimmerby. Nu blev det ju ingen tävling här på grund av läget. Och då kan jag tycka att det vore trist att få avsluta med att bara köra två tävlingar i år, men som sagt...jag vet inte än. 

Om crossatsningen är över, väntar istället en annan. Den i enduron. Trots att han bara är i början av den, så lockar den allt mer för skåningen, som numera har sin fasta punkt i Vimmerby och Småland. 

– På något sätt så kan jag inte komma längre i crossen. Jag har blivit svensk mästare fem gånger och jag vet hur mycket som krävs för att etablera sig internationellt. Det kostar många miljoner att göra en riktig VM-satsning. I enduro tror jag det är lättare för mig att nå högre. Samtidigt är jag färsk inom enduron och har mycket att lära. 

Det må så vara. Å andra sidan har Filip redan visat vilken skicklig enduroförare han är. I den första SM-tävlingen i Skövde kom han etta och tvåa – och toppar något överraskande klassen SM-2. Han är före de båda erkänt duktiga förarna Albin Elowsson och Micke Persson. 

Och ni som har koll på läget vet förstås att Bengtsson imponerade stort när han debuterade i klassiska Gotland Grand National förra hösten, där han vann. 

Fyra deltävlingar återstår i enduron: Vetlanda härnäst, sedan dubbla tävlingar i Norrahammar och avslutning i Töreboda. 

I motocrossen är det endast ett race och två heat kvar, det i Vissefjärda. I premiären i Uddevalla vann han klart och toppar SM-tabellen med maximala 50 poäng. Tvåan har 38 pinnar. 

Mycket talar för att han får kliva upp överst på prispallen för sjätte gången, men allt ska ändå klaffa.

– Det är lite nervöst, säger han dagen innan avresan söderöver. Det kan hända väldigt mycket. Hojen måste funka och det gäller att hålla sig på benen. Men visst, jag har en bra känsla och formen är bra. Nu har jag ju också kunnat träna cross ordentligt den senaste tiden. 

Historiskt sett så trivs han på banan i Vissefjärda, som alltså kan bli den sista han kör under sin långa och framgångsrika motocross-karriär. 

Hur det nu än blir, så är det snabba ryck som gäller för Bengtsson. Tidigt söndag morgon ska han sätta sig på cykeln igen – endurocykeln. Om allt går som han hoppas blir han alltså dubbel svensk mästare, i två sporter.

– Jag tror aldrig något lyckats med att vinna SM både i motocross och enduro samma år, säger VMS-föraren. 

I helgen avgörs finalen i motocross-SM, i Vissefjärda. Filip Bengtsson är favorit.
I helgen avgörs finalen i motocross-SM, i Vissefjärda. Filip Bengtsson är favorit.
Filip Bengtsson

Klubb: Vimmerby MS

Ålder: 29 år. 

Aktuell: Ska köra SM i både motocross (Vissefjärda) och enduro (Vetlanda) i helgen. Bengtsson toppar SM i båda disciplinerna och kan bli historisk om han vinner sina klasser. 

Urval i meriter: Svensk mästare i motocross fem gånger. Vinnare i klassiska Gotland Grand National förra hösten. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!