+ Var och när?
Europeiska spelen avgörs i Kraków och regionen Małopolska i södra Polen den 21 juni–2 juli.
+ Vad?
Totalt deltar omkring 7 000 aktiva från 48 länder i 29 sporter.
För 16 idrotter är Europeiska spelen en del av kvalet till OS i Paris 2024. I simhopp, bordtennis (mixeddubbel), skyttesport, bågskytte, boxning, sjumannarugby, modern femkamp, breaking och kanotslalom tävlar man om kvotplatser. I badminton, BMX, mountainbike, judo, fäktning, taekwondo och triatlon tävlar man om olympiska rankningspoäng.
OS-sporterna kanotsprint och friidrott (lag) är också med i Europeiska spelen men utgör inget kval.
Övriga sporter är karate, beachhandboll, beachfotboll, padel, muay thai, kickboxning, teqball och backhoppning på plastbacke och de olympiska sporterna 3x3-basket, konstsim och klättring.
Vissa sporter, exempelvis bordtennis, beachhandboll och karate, har egna Europamästerskap vid andra tillfällen. För andra sporter, exempelvis simhopp och konstsim, innebär ett guld i Europeiska spelen också att man kan titulera sig Europamästare.
+ Var kan man följa tävlingarna?
SVT och P4 Radiosporten.
+ Hur många svenskar är med?
Totalt kommer 124 svenskar tävla varav 34 i lag-EM i friidrott.
+ Vilka är de svenska stjärnorna?
I lag-EM i friidrott tävlar flera stora svenska namn. Det handlar bland annat om Andreas Kramer (800 meter), Thobias Montler (längdhopp), Axelina Johansson (kula) och Daniel Ståhl (diskus). Däremot nobbar en av världens allra största idrottare, Armand Duplantis (stavhopp) tävlingen, medan Khaddi Sagnia (längdhopp) är skadad.
I bordtennis deltar stjärnorna Truls Möregårdh, som tog silver i VM 2021, och Kristian Karlsson som vunnit guld i herrdubbel i VM 2021 och EM 2022.
Kanotisterna och OS-finalisterna från 2021, Petter Menning och Linnea Stensils, är bägge med och siktar på nya framgångar i Europeiska spelen.
+ Får Ryssland och Belarus vara med?
Nej, Europeiska olympiska kommittén (EOC) och Polens olympiska kommitté har bestämt att idrottare från dessa länder inte får delta på grund av invasionen av Ukraina.
Hur detta kommer påverka idrotter där man kvalar till OS är i nuläget oklart då IOK inte tagit något beslut ännu kring Rysslands och Belarus deltagande i OS i Paris 2024.
Enligt IOK:s rekommendation är det upp till varje specialförbund att besluta om de ryska och belarusiska idrottarna ska få tävla internationellt. Däremot rekommenderar IOK att utövarna ska tävla under neutral flagg och att idrottare som aktivt stödjer kriget inte bör få delta.
Efter det beskedet har flera internationella förbund, för exempelvis bordtennis, fäktning och judo, beslutat att låta ryssar och belarusier delta. Ukraina har i sin tur hotat att bojkotta OS om Ryssland och Belarus får delta.