Explosion när rallycrossen kommer till byn

Det lilla samhället Höljes är platsen för en mäktig folkfest när rallycross-VM avgörs i helgen.

Till vardags bor det 200 personer i byn i norra Värmland. Nu invaderas området av över 45 000 besökare. …

Det är som en explosion av folk. Det är fantastiskt att man kan ha ett så stort arrangemang i en ort där det bor så få människor, säger Linda Gunnarsdotter på turistbyrån i Torsby.

30 juni 2018 18:52

Upp genom Klarälvdalen har karavaner med husvagnar och husbilar ringlat i veckan. Campingplatserna fylls till sista plats och stugbyar och vandrarhem är fullbokade sedan länge.

Vi har bra publiktillströmning. Det blir rekord i år igen, inget problem. Det kommer att landa på någonstans mellan 47 och 50 000, säger säkerhetschef Leif Halvarsson till TT.

Solen gassar mellan tallarna där Klarälven sakta flyter förbi rallycrossbanan. Rockmusik pumpar ur högtalare och konkurrerar med smattret från rallycrossbilarna. Grilloset stiger mot skyn och många ser till att förfriska sig.

Kompisar från Borås

Ett kompisgäng från Boråstrakten har hittat vägen till Värmlandsskogarna. Några har varit här förr, andra är med för första gången. De har plats på en läktare, har kollat racen och är på topphumör.

Allt folk. Det är hela grejen. Det är en folkfest i en skog. Alla som kommer har samma intresse. Alla är här för motorsporten och burkölen, säger de i munnen på varandra.

Gänget bor ändå på en lugnare del av campingen. Längre bort är det mer röj.

Många dricker för mycket. Men vi har inte några större bekymmer. Kanske lite småbråk, men det stora flertalet är här för att ha roligt. Överlag är det en god stämning, säger lokalpolisområdeschef Thomas Sahlström.

Polisen rapporterar

Polisen har rapporterat ett tiotal omhändertagna personer för fylleri, några fall av rattfylleri, en misshandel och flera narkotikabrott. Men med så mycket folk på plats kallas det fortfarande för ganska lugnt.

Bland bajamajor och husbilar vajar också många norska flaggor. Familjen Aasheim kommer från Hell i Norge. De såg förra VM-tävlingen på plats och är nu på plats för att heja fram favoriten Andreas Bakkerud och andra norrmän.

Det är racingen som drar, säger pappa Frank som har med familjen och ett barnbarn.

Mellan tält och husbilar stiger grilloset på kvällskvisten. Det är korv och grillskivor varvat med läsk och annan dricka. Och alla grillar oroar arrangörerna.

Det är brandrisken som är värsta hotet. Det är torrt och det är vind. Vi har haft två incidenter där grillkol har vält ut. Men det har vi tagit hand om, säger Leif Halvarsson.

Som Las Vegas

Rallycross i Höljes startade på 70-talet och har blivit en tradition som fortsätter att växa år för år. Per Eklund var med från början och ser hur stället har växt under alla år.

Det här är ju inte sant. Du är mitt ute i skogen, du svänger över en liten bro och så är du framme och det är nästan som att ha kommit till Las Vegas, säger pionjären med viss stolthet.

I dag är rallycrossen ett evenemang som satt den lilla byn på kartan.

Det här är den största turistattraktionen i norra Värmland under hela året, säger Linda Gunnarsdotter på turistbyrån.

Fakta: Publikutvecklingen i Höljes

2013: 29 200

2014: 34 400

2015: 39 800

2016: 44 400

2017: 45 100

2018: Prognos 47–50 000

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jonas Dagson/TT