Svenska fäktförbundets kritik: "Är inte rättvist"

Fäktaren Olga Charlan diskades efter segern under VM i Milano då hon vägrade att skaka hand med sin ryska motståndare Anna Smirnova. Efter händelsen riktar Otto Drakenberg, ordförande för Svenska fäktförbundet, hård kritik mot Internationella fäktförbundet (FIE). "Det är inte rättvist mot de aktiva att genomföra tävlingar som kränker idrottare", säger Drakenberg i ett pressmeddelande.

Ukrainskan Olga Charlan. Arkivbild.

Ukrainskan Olga Charlan. Arkivbild.

Foto: Lee Jin-man/AP/TT

Fäktning2023-07-27 20:00

I dag får ryska och belarusiska fäktare tävla internationellt, men som ”neutrala individuella atleter". Otto Drakenberg är kritisk mot systemet och hur det Internationella fäktförbundet (FIE) hanterat situationen.

"Det är synnerligen beklagligt att Internationella fäktförbundet inte inser att systemet med ”neutrala individuella atleter ” som föreslagits av IOK inte fungerar", säger han i ett pressmeddelande och fortsätter:

"Vi visste att dessa situationer skulle uppstå och har gjort allt för att förhindra att ryssar och belarusier återigen ska få tävla internationellt. Det är inte möjligt att genomföra tävlingar utan allvarliga incidenter i den situation som råder".

Otto Drakenberg skickar även med en passning till IOK inför OS i Paris 2024.

"Svensk Fäktning hoppas verkligen att Internationella olympiska kommittén tar till sig erfarenheterna från detta experiment inför beslutet om OS i Paris 2024. Det är inte rättvist mot de aktiva att genomföra tävlingar som kränker idrottare och väcker så negativa känslor".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!