Fifa-proffset har hanterat hat efter succén

Genom eAllsvenskans framfart och SM-guldet med Malmö FF klev Linköpingskillen David Eidhammer in i offentlighetens ljus – vilket inte bara var positivt. "När det går bra och man vinner något är det många som vill se en misslyckas", säger Fifa-proffset.

Fifa-proffset David Eidhammer har tagit klivet in i rampljuset med sin framfart i eAllsvenskan.

Fifa-proffset David Eidhammer har tagit klivet in i rampljuset med sin framfart i eAllsvenskan.

Foto: Rebecca Candevi

E-Sport2020-03-29 10:17

När David Eidhammer blev värvad till Malmö FF i eAllsvenskans första säsong hade han redan varit med i världens största FIFA-turnering FUT Champions Cup i London och vunnit Svenska Cashligan som är Sveriges främsta onlineturnering. Dessutom hade han regelbundna topplaceringar i globala Weekend Leagues som spelas varje helg.

– Ett eller två år innan jag blev kontrakterad hade jag börjat vinna lite turneringar online och satte upp ett mål om att nästa steg var att bli kontrakterad av en klubb eller organisation. När jag hörde talas om eAllsvenskan och att de svenska klubbarna skulle gå in förstod jag ganska snabbt att jag skulle vara en av de 40-50 spelarna som skulle vara aktuell. Nästa fråga var bara vilken klubb, berättar David Eidhammer, som också är ett välbekant namn på Östmedias sajter och tidningar.

En så bra klubb som möjligt var målet – och kontraktet hamnade hos Malmö FF. Visst blev det också en succédebut för 22-åringen då han vann SM-guld, blev utsedd till MVP i slutspelet och togs ut i det svenska landslaget. Från att vara en relativt anonym spelare bakom skärmen klev han in i rampljuset och blev alltmer igenkänd. Följarskaran ökade på sociala medier och med det kom också den mörka sidan med hot och hat på nätet. 

– Det finns väldigt många som stöttar, men de som syns mest är de som vill att det ska gå dåligt. Det märks en del på Twitter bland annat där folk kan kommentera anonymt, förklarar Eidhammer och fortsätter: 

– Sedan finns även rivaliteten mellan spelare. Vissa har stora Youtube-kanaler med 30 000 följare. Om man pikar den som är allra störst kan det komma en del hat från anhängare. 

Hur har du hanterat hot och hat då? 

– Jag har nog varit rätt bra på det mentalt. Det har inte varit så många som har skrivit direkt till mig utan ofta är det folk som kommenterat saker. På något sätt är jag hyfsat bra på att tänka bort det. Samtidigt är det klart att det kan påverka om det är väldigt många som skriver, säger 22-åringen. 

– Men jag försöker också vara lite av en profil. Jag har inget problem med att pika andra spelare och sticka ut genom att få ett sådant övertag. Jag tycker det är roligt att hetsa litegrann och det sticker ofta i folks ögon. Folk tycker att jag kan vara lite kaxig, vilket jag också tycker att jag har rätt att vara. Men då tar också folk varje chans att trycka tillbaka. 

Nu väntar förhoppningsvis en minst lika bra säsong i den nya klubben Sirius. 

– Målsättningen är guld. Vi har två väldigt duktiga spelare i mig och en kille från Norrköping som heter Lucas Wallman. Han spelade i Hammarby förra året och blev MVP i grundserien samtidigt som jag blev MVP i slutspelet. Om man slår ihop det borde det bli något väldigt bra, säger Eidhammer självsäkert. 

Men även för e-sporten har coronaviruset spridning skakat om tillvaron. Det är än så länge inte klart om det blir något spel alls den här säsongen. 

– Om klubbarna hade fått bestämma hade vi nog spelat nu eftersom det finns en otrolig marknad. Men vi får helt enkelt inte spela eftersom slutspelet avgörs offline med publik. I de större tävlingarna flyger de till exempel in folk från utlandet och för att det inte ska bli orättvis med rankingen har de valt att sätta allt på paus. Besluten tas från högre instanser.

Guldkontrollen är redo för att skapa ny magi eAllsvenskan - om inte coronavirusets spridning stoppar serien helt.
Guldkontrollen är redo för att skapa ny magi eAllsvenskan - om inte coronavirusets spridning stoppar serien helt.
Linköpings Fifa-proffs

Namn: David Eidhammer. 

Ålder: 22 år. (Född 1997). 

Bor i: Linköping. 

Klubb: Sirius i eAllsvenskan. Har även kontrakt med Palermo Esports. 

Tidigare klubb: Malmö FF, där han tog SM-guld och blev MVP i slutspelet. 

Övriga meriter: Med i landslaget, vinnare av Svenska Cashligan 2018, topp 32 i världens största FIFA-turnering FUT Champions Cup. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!