Mardröm för Vimmerbyföraren – fråntogs segern i juniorklassen

Hemmaföraren Ludvig Fransson hyllades som vinnare i juniorklassen av Semesterracet på fredagen. Han var först i mål i en final som innehöll mycket dramatik. Det stora dramat utspelade sig sedan när en protest lämnades in av måltvåan Oliver Viberg från Tomelilla. Den gick igenom och innebar att Fransson blev diskad och Viberg utropades som ny vinnare.

Ludvig Fransson mottog målflaggan först av alla i juniorfinalen, men efter protest av måltvåan Oliver Viberg från Tomelilla var det den senare som stod som segrare till slut.

Ludvig Fransson mottog målflaggan först av alla i juniorfinalen, men efter protest av måltvåan Oliver Viberg från Tomelilla var det den senare som stod som segrare till slut.

Foto: Magnus Strömsten

Folkrace2024-07-12 20:33

Från startplattan var det hemmahoppet Ludvig Fransson som var snabbast ut, men han fick tidigt se sig passerad av Kindaföraren Victor Samuelsson. Fransson återtog sedan ledningen igen i en situation som skulle bli omdiskuterad och i slutänden kosta honom segern. 

I den så kallade tallkurvan hade Victor Oscarsson Saab blivit stående i grusvallen med en gulflagg som följd. Det innebär i sin tur att förarna ska slå av på farten och inga omkörningar får ske förrän området där den stillastående bilen har passerats.

Från sidan såg situationen minst sagt svårbedömd ut, men under heatets gång reagerade inte domarna på körningen utan lät heatet gå vidare. Ludvig Fransson höll ledningen in i mål och kunde ta emot publikens och framförallt familjens jubel efter målgång.

Måltvåan Oliver Viberg från Tomelilla lämnade dock in en protest som gick ut på att Fransson ska ha tagit in avstånd på ett regelvidrigt vis inom ett område som var gulflaggat. Efter en lång granskning gick protesten igenom med följd att Fransson blev diskad för förseelsen och Viberg korades som ny segrare.

På andra plats kom därmed Emil Wernersson från MK Kinda. Klubbkamraten Victor Samuelsson var också med och gjorde upp om en pallplats in i det längsta, men blev svartflaggad för sin körning i slutskedet av heatet och fick nöja sig med femteplatsen.

Tävlingsledaren Beatrice Ågren Karlsson beklagar att finalen avgjordes på det här viset, men betonar att man har ett regelverk att rätta sig efter.

– Det är varje förares rättighet att få en rättvis bedömning. I det här fallet valde Oliver Viberg att lämna in en protest. Vår domare Tina Lennartsson konstaterade att den kom in i rätt tid och var skriven på ett sätt att den var behandlingsbar. Båda de berörda förarna har fått chansen att lämna in videomaterial och ge sin syn på saken. Domaren funderade länge men fann till slut att det fanns bevis för ett regelbrott och därmed diskades Ludvig Fransson, säger Ågren Karlsson och fortsätter:

– Det är väldigt tråkigt att se Ludvig gå från att vara överlycklig till att bli helt förkrossad. Tyvärr blir det även en "avslagen" seger för Oliver Viberg som inte fick chansen att hyllas som vinnare fullt ut heller.

Resultat Juniorfinalen

1) Oliver Viberg, Tomelilla MK

2) Emil Wernersson, MK Kinda

3) Joakim Lund Olander, MK Team Westom

4) Victor Oscarsson, Toarps MK

5) Viktor Samuelsson, MK Kinda

6) Ludvig Fransson, Vimmerby MS 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!