Joel Hult tog sin största seger: "Lagt mycket tid i garaget"

Semesterracets finaldag blev ett riktigt sjöslag med extremt påfrestande förhållanden. Joel Hult från Hästveda hade lagt stor fokus på att förbereda sin bil inför tävlingarna och fick utdelning för det. "Jag gav järnet från start och litade sedan på att bilen skulle palla hela vägen. Det var oerhört skönt att det gick vägen", sa vinnaren av seniorklassen.

Joel Hult tog hem segern i seniorklassen och fick en segerkyss av Linn Nilsson.

Joel Hult tog hem segern i seniorklassen och fick en segerkyss av Linn Nilsson.

Foto: Magnus Strömsten

Folkrace2024-07-13 19:09

Det blev skånsk seger i Semesterracets största final i år. Seniorklassen vanns av skåningen Joel Hult från Hästveda FRC. Han rattade sin Saab hur säkert som helst hela dagen. Även om det bara blev en andraplats i första heatet följde hann upp med två heatsegrar och säkrade platsen i A-finalen.

Under den tredje omgången drog ett regnoväder in över Gnagaredalen och det ställde till det för många förare. Med extremt blöta förhållanden och dålig sikt och fäste på banan som följde utvecklade sig heaten till rena sjöslag.

– Det var inte vattenpölar på banan utan på sina ställen var det snarare stora sjöar, sa Joel Hult om de yttre förutsättningarna som han inte hade något emot och dessutom hade upplevt värre.

– En tävling hemma i Hästveda var ännu mer extrem. Bilarna kom knappt från starten då.

Så till själva finalen där Hult hade klart för sig vad som gällde. Att just ta starten.

– Jag visste att det skulle avgöras i första böj. Därför gav jag järnet där och sedan var det bara att styra och hålla i så gott det gick.

undefined
Hästvedaföraren Joel Hult hade lagt stor vikt på att förbereda bilen så bra som möjligt inför tävlingen och fick en seger som belöning.

Medans konkurrenterna kämpade om placeringarna bakom så kunde Johan Hult ta sig runt ganska behändigt till slut och fira med ett par rejäla sladdar efter målgång.

Hur stort är det att vinna Semesterracet?

– Jag har nog inte fattat det riktigt än, men det måste vara det största som jag har upplevt inom folkrace. Jag har försökt här i Vimmerby flera gånger tidigare, men aldrig varit i närheten av att gå hela vägen. Det går inte att toppa det här.

När Hult tagit sig ur bilen utbröt och stort kramkalas och flickvännen Linn Nilsson bjöd på en rejäl segerkyss.

Vad ligger bakom den här segern?

– Framförallt att jag har lagt extremt mycket tid i garaget för att få bilen i bästa skick. Den ser inget extra ut från utsidan, men jag har laget mycket krut på att få till väghållningen, motorn och växellådan. Att det fungerade perfekt fick jag bra utdelning på nu när det blev så tuffa förhållanden.

undefined
Markus Hansson tog tre raka heatsegrar i kvalet, men fick nöja sig med andraplatsen i A-finalen till slut.

Bästa lokala förare blev MK Kindas Jim Olofsson med en tredjeplats i B-finalen. Vimmerbyföraren Richard Klingstedt körde också upp sig bra då han tog hem sitt Sista Chansen-heat och vann även D-finalen innan det tog stopp. I D-finalen kom även Kindas Wilmer Westerling fyra.

undefined
MK Kindas Wilmer Westerling såg länge ut att gå långt i seniorklassen, men bilen höll inte hela vägen i de tuffa förhållandena som det bjöds på i slutskedet av tävlingen.
Resultat Seniorklassen

A-finalen: 1) Joel Hult, Hästveda, 2) Markus Hansson, Karlskrona, 3) Fredrik Salsten, Mölndal, 4) Christian Andersson, Tomelilla, 5) Martin Liljeblad, Eksjö, 6) Emil Hultenius, Jönköping.

B-finalen: 1) Fredrik Salsten, Mölndal, 2) Thom Wikvist, MK Ran, 3) Jim Olofsson, MK Kinda, 4) Tom Edvardsson, Kristianstad, 5) Rasmus Lindberg, Orust, 6) Jonny Nylin, MK Ran.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!