Oron inför sommaren: "Just nu finns inget Semesterrace"

Spola tillbaka tiden ett år. Då undrade Beatrice Ågren Karlsson, Vimmerby MS och hela folkrace-Sverige vad som skulle hända med det populära Semesterracet i Vimmerby. Ett år senare befinner man sig i ungefär samma läge, med många frågor och få svar. "Förra året levde vi på hoppet, nu vet jag inte om vi gör det längre".

"Hur kan vi ta emot alla campinggäster, förare och publik som vill komma?", frågar sig Beatrice Ågren Karlsson.

"Hur kan vi ta emot alla campinggäster, förare och publik som vill komma?", frågar sig Beatrice Ågren Karlsson.

Foto: Torbjörn Allvin

Folkrace2021-03-14 19:50

Det säger Beatrice Ågren Karlsson, som sitter i folkracekommittén i Vimmerby MS och som är tävlingsledare för Semesterracet.

Hon och föreningen sitter återigen i en svår sits – inte bara när det kommer till sommarens stora tävling. Smålands Bilsportförbund har bestämt att ställa in tävlingsverksamheten under det första halvåret 2021. Därmed kan VMS inte arrangera några tävlingar fram till den 30 juni.

– Därför har vi inget inplanerat. Samtidigt måste vi börja fundera på Semesterracet, men just nu finns det inget Semesterrace, berättar Ågren Karlsson och frågar sig:

– Vad kan hända fram till sommaren – och vad vill man i så fall arrangera i sommar? Hur kan vi ta emot alla campinggäster, förare och publik som vill komma? Det är helt uteslutet att vi 2021 ska kunna bedriva ett vanligt Semesterrace, så som vi gjorde 2019.

Ovissheten påverkar också den ekonomiska situationen i föreningen.

– Jag har faktiskt lämnat in två olika budgetar; en "coronabudget" och en vanlig. I den första är det väldigt sparsamt med allt och vi räknar bara med några tusenlappar för ett eventuellt race i sommar. Det är ingen rolig budget om man jämför med den första. Den enda anledningen till att jag räknade med några tusen var för att jag inte ville lämna en nolla där, säger Beatrice Ågren Karlsson.

Har ni märkt av ett minskat intresse för folkrace efter allt som hände 2020?

– Nja, många vill fortfarande träna och det har vi märkt. Fler klubbar, inklusive oss, försökte ju arrangera tävlingar förra året och vi hade ganska många träningar.

Hur har din motivation påverkats?

– Man känner sig lite delad, men självklart vill jag fortfarande arrangera tävlingar. Lite av lusten försvinner på ett sätt på det personliga planet, speciellt när man inte ser Felix (sonen) i garaget lika ofta som tidigare. Å andra sidan blir jag taggad när det väl finns saker att göra igen och jag vill fortsätta med det här.

Förra året väntade man till i slutet på maj innan man till slut var tvungna att gå ut med att det inte blir något Semesterrace.

– Det är nog ungefär samma som gäller i år, men vi hoppas att det klarnar lite framöver. Förra året levde vi på hoppet, nu vet jag inte om vi gör det längre...

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!