Värmländskan vann i debuten – i lånad bil: "Glad och chockad"

Värmland är ett erkänt starkt motorfäste. Det visade inte minst Tyra Bjerge från Likenäs MK när hon tog hem segern i Semesterracets damklass. På första försöket dessutom. "Det här trodde jag aldrig. Jag var på väg att avanmäla mig då bilen som jag skulle köra gick sönder under onsdagens tävlingar. Men jag fick låna en annan och det är jag oerhört tacksam för", sa Tyra Bjerge på klingande värmländska.

Tyra Bjerge deltog i Smesterracet för första gången och slog till med seger direkt.

Tyra Bjerge deltog i Smesterracet för första gången och slog till med seger direkt.

Foto: Magnus Strömsten

Folkrace2024-07-13 19:39

Från de djupaste skogarna i norra Värmland kommer segraren av damklassen i Semesterracet 2024. Tyra Bjerge kör för Likenäs MK som är en liten by i Torsby kommun. Hon har tävlat i folkrace i flera år och nått stora framgångar inte minst som junior. Den här gången var det ändå debut för 20-åringen i just Semesterracet.

Hur kommer det sig att du ville prova att köra här?

– Jag fick ett jättebra erbjudande av Mattias (Ledin) och skulle dela bil med honom. Han hade ställt i ordning en jättebra bil som vi tänkte kunde vara konkurrenskraftig i de här sammanhangen. Det var bara det att Mattias lyckades köra sönder bilen när han kvalade i onsdags. Därför var jag på väg att avanmäla mig till mitt kval i torsdags.

Då kom oväntad hjälp av en kollega som visste att det fanns en bil som hon kunde få låna.

– Daniel (Eckoff) sa att han visste att det fanns en bil som jag kunde köra med. Jag fick låna Elias Albins bil. Eckoff och hela gänget stoppade mig från att göra en avanmälan och det är jag otroligt tacksam för med tanke på att jag nu står här som segrare, sa Tyra Bjerge.

Vägen fram till finalen gick via två segrar och en andraplats i grundomgången. I själva finalen var hon bara fyra från start, men visade tålamod.

undefined
Tyra Bjerge körde smartast i finalen och kände att hon gynnades av de extremt blöta förhållandena på banan.

– Jag kom ut som trea från start och när det är så blött och lerigt kan allt hända. Det gäller att man behåller lugnet med tanke på att bilar glider ut och stannar.

På det tredje varvet tog Bjerge över ledningen och såg till att stanna där in i mål.

Var betyder en sådan här seger för dig?

– Jag känner inte så mycket. Jag är såklart otroligt glad och chockad. Jag har aldrig vunnit en sån här stor tävling tidigare och har aldrig kört i Vimmerby innan. Det är jättestort för mig.

Blir det något speciellt firande?

– Jag ska bara vara glad och tacksam över alla personer som finns runt omkring mig. Det är det absolut viktigaste. Vi ska fira tillsammans ikväll.

Bäst bland de lokala förarna i damklassen lyckades Maria Blixth som körde till sig en femteplats i A-finalen.

undefined
Maria Blixth, Målilla MK, blev bäst av de lokala förarna i damklassen med en fjärdeplats i A-finalen.
Resultat Damklassen

A-finalen: 1) Tyra Bjerge, Likenäs, 2) Ida Holmberg, Skepptuna, 3) Emma Karlsson, Malung, 4) Felicia Emanuelsson, Finspång, 5) Maria Blixth, Målilla, 6) Camilla Wernersson, Kinda.

B-finalen: 1) Camilla Wernersson, MK Kinda, 2) Terese Lennartsson, Lund, 3) Anna Lundell, Tomelilla, 4) Jasmine Tates, Kalmar, 5) Veronica Salsten, Mölndal, 6) Anita Särnmo, Sör Österdal.

C-finalen: 1) Anita Särnmo, Sör Österdal, 2) Malin Blixth Johansson, Målilla, 3) Ramona Krantz, Ydre, 4) Ida Nylin, MK Ran, 5) Hanna Sääf, Ramunder, 6) Marie Karlsson, Vimmerby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!