Eldsjälen Lotta om när de fick stående ovationer

De jobbar i det tysta. De jobbar hårt. Helt ideellt – och betyder oändligt mycket för sin förening. Lotta Gustafsson är något av frontfigur i supporterklubben Trix. På årsfesten för en dryg månad sedan hamnade hon och kollegorna ordentligt i rampljuset när de överlämnade mäktiga 275 000 kronor till Vimmerby IF. "Vi fick stående ovationer", säger hon och blir en aning rörd.

Lotta Gustafsson brinner för Vimmerby IF och i synnerhet herrlaget. Hon är en del av supporterföreningen Trix, som gör ett värdefullt arbete för VIF.

Lotta Gustafsson brinner för Vimmerby IF och i synnerhet herrlaget. Hon är en del av supporterföreningen Trix, som gör ett värdefullt arbete för VIF.

Foto: Magnus Strömsten/Arkiv

Föreningsliv2022-12-24 16:00

Vad vore alla föreningar utan dessa eldsjälar som lägger ner ofantligt med timmar och som ofta lägger ner hela sin själ i arbetet för att hjälpa till i sin förening? Tja, det tål att tänkas på. I vilket fall är de många gånger helt ovärderliga. Som Lotta Gustafsson. Hon är vad man kan kalla eldsjälen personifierad.

– Jag förstår inte vad andra gör på sin fritid, säger hon och skrattar till där vi sitter i vardagsrummet hemma i bostaden på Storgatan.

För henne är det en självklarhet att vara en del i föreningslivet, på sitt sätt – och med de andra i Trix.

Men...275 000 kronor, hur är det möjligt att bidra med den stora summan?

– Vi började med träningsmatcherna i februari och sen flöt allt bara på. Att Bullerby Cup kunde genomföras igen efter pandemiåren bidrog förstås också mycket till att vi kunde få ihop de pengarna. Och trots att cupen bara spelades under tre dagar mot tidigare fyra, så sålde vi väldigt mycket, säger Lotta och tillägger att omsättningen för supporterklubben låg på 750 000 kronor.

Upplever du att åren med pandemin gjort det svårare att hitta personer som vill jobba i Trix?

– Jamen, det har märkts. Tidigare var vi runt 40 personer som hjälpte till på matcherna. I år var vi ungefär 25, men det funkar bra ändå. Och vi har faktiskt fått in några nya också. Det är roligt.

undefined
På årsfesten i november fick Vimmerby IF ta emot hela 250 000 kronor av Trix.

Lotta Gustafsson har svårt att uppskatta hur många timmar hon lägger ner på arbetet i Trix varje vecka. Hon rycker lite lätt på axlarna och konstaterar att det rör sig om ganska många, men att det är självvalt och att hon så gärna gör det. Och det av främst två anledningar...

– Jag tycker om gemenskapen i en förening och så träffar jag så mycket folk. Jag gillar det.

Att hon i princip jobbar i "kiosken" varje helg under säsong, har också ett pris. Som idrottsälskare har hon svårt att följa hemmamatcherna som spelas på Arena Ceos. Å andra sidan tar hon igen det med råge, när Vimmerbys herrlag (det lag hon har extra kärt) spelar sina matcher på bortaplan.

– Det har ju blivit så att jag följer herrlaget nära eftersom Tomas (hennes man) är lagledare. Jag ser varenda bortamatch och det har också blivit lite av en tradition att jag alltid bakar något gott till killarna som de kan äta i bussen. Det kan vara allt från kakor till smörgåstårtor.

Några av dem kommer däremot inte att få njuta av godsakerna hon lagar till nästa säsong.

– Nä, det är lite jobbigt faktiskt. De är ju så himla goa, men nu ska de inte spela vidare i VIF, säger hon och syftar på Niklas Gunnarsson, Anton Brorsson, Ludwig Strömbom och Ahmed Tarabeih. Spelare som hon tagit till sitt hjärta.

Gensvaret är minst sagt ömsesidigt. När laget skulle fira seriesegern var hon med på guldkvällen, som en viktig kugge i laget.

– Det arbete hon och Tomas gör betyder otroligt mycket för oss spelare. De har en stor del i att det gick så bra för oss förra säsongen, säger mittfältaren Haris Dreco, som är en av spelarna i laget.

undefined
Linda Carlsson tillsammans med Lotta Gustafsson utanför kiosken på Arena Ceos.

Tillbaka till Trix.

Vad är populärast hos er?

– Nja..., det måste ändå vara korv och kaffe. Det går alltid hem. Toast är också väldigt populärt på ungdomsmatcherna. Jag kan samtidigt tycka det är synd att huvudläktaren inte är på samma sida där vi har kiosken. När det är dåligt väder och regnigt drar sig en del för att lämna läktaren. Det var bättre när vi var på Vimarvallen. Och då hade vi också fler åskådare. Det är ganska stor skillnad på hur det var på den tiden. Då låg vi på mellan 500-800 åskådare per match när herrlaget spelade. Nu är det inte alls lika många, men man kan alltid hoppas att publiken kommer tillbaka när det blir spel i trean igen – och många roliga derbymatcher. Samma sak med damlaget. Det blir spännande att möta Elfsborg.

Lottas och Trix förberedelser för 2023 har redan börjat. Listan med träningsmatcher är fixad och jobbet med att bemanna kiosken till alla matcher är inledd. Lotta längtar redan dit.

Det är inte bara VIF-lagen som har en utmaning framför sig. Även för Lotta Gustafsson, Linda Carlsson, Pernilla Fröberg, Elizabeth Johansson, Carita Johansson och alla andra i Trix väntar många matcher – utanför de vita linjerna. Där krävs det också passion, hårt jobb och rätt attityd för att lyckas.

275 000 kronor säger det mesta om den saken.

Lotta Gustafsson och hennes man Tomas lägger ned mycket tid för Vimmerby IF.
Lotta Gustafsson och hennes man Tomas lägger ned mycket tid för Vimmerby IF.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!