Fokus pÄ fys nÀr Vimmerbyklubbar gÄr samman

Vimmerby idrottar tillsammans. Det Àr parollen för ett nytt projekt som RF SISU SmÄland dragit igÄng tillsammans med Vimmerby IF, Vimmerby Hockey och Vimmerby IBK. "Vi vill förbÀttra fystrÀningen för vÄra barn och ungdomar genom att utbilda klubbarnas ungdomsledare", sÀger Emma Kostenius som hÄller i det praktiska tillsammans med Adam Koponen.

Emma Kostenius, Adam Koponen och Eva Kindstrand Ströberg höll i utbildningen i fystrÀning för ungdomsledare.

Emma Kostenius, Adam Koponen och Eva Kindstrand Ströberg höll i utbildningen i fystrÀning för ungdomsledare.

Foto: Magnus Strömsten

Föreningsliv2023-04-21 18:00

Responsen pÄ initiativet blev över förvÀntan. Totalt 35 ungdomsledare frÄn de tre olika föreningarna deltog i veckan pÄ tvÄ olika trÀffar.

– Vi delade upp sĂ„ att den första kvĂ€llen var inriktad pĂ„ barn mellan 8 och 12 Ă„r och den andra pĂ„ ungdomar mellan 13 och 16 Ă„r. Det var vĂ€ldigt roligt att intresset var sĂ„ stort och vi Ă€r öppna för att bjuda in ledare frĂ„n andra föreningar i trakten ocksĂ„, sĂ€ger Eva Kindstrand Ströberg pĂ„ RF SISU.

Emma Kostenius jobbar som sjukgymnast pÄ Vimmerby Fysiocenter och Àr Àven involverad i Vimmerby Hockeys verksamhet till vardags. Hon ser stora fördelar med att idrottande barn och ungdomar i trakten fÄr den hÀr möjligheten.

– Jag har mĂ€rkt att fysbiten Ă€r eftersatt i mĂ„nga föreningar. Mycket beror pĂ„ vilken bakgrund ledarna har sjĂ€lva. Genom att utbilda mĂ„nga ungdomsledare ger vi mĂ„nga idrottare chansen att fĂ„ lika förutsĂ€ttningar i sin trĂ€ning, sĂ€ger hon och fortsĂ€tter:

– LĂ€r man sig att trĂ€na kroppen pĂ„ rĂ€tt sĂ€tt i tidig Ă„lder sĂ„ kan man förebygga skadeproblem som kan uppstĂ„ nĂ€r man blir Ă€ldre. FystrĂ€ning Ă€r inte bara ren styrketrĂ€ning utan lika mycket rörlighet, kondition och snabbhet. Det gĂ„r att börja med den typen av trĂ€ning i ganska tidig Ă„lder om man gör det pĂ„ en mer lekfull nivĂ„.

Adam Koponen driver TrÀningshuset i Vimmerby till vardags och höll i det mesta av bÄde den teoretiska och praktiska delen av utbildningen.

24-Äringen var med andra ord ungdomsidrottare sjÀlv för inte sÄ lÀnge sedan och vet att behovet av att fÄ in fystrÀningen som en naturlig del av idrottsutövandet Àr stort.

– Det Ă€r mĂ„nga ungdomar som drabbas av skador nĂ€r de kommer upp i juniorĂ„lder och belastningen ökar. Det beror ofta pĂ„ att de inte vet hur man ska lĂ€gga upp trĂ€ningen pĂ„ rĂ€tt vis. Genom att utbilda ledarna sĂ„ att de kan gĂ„ hĂ€rifrĂ„n och kĂ€nna att de har lĂ€rt sig nĂ„got och kan föra in det i trĂ€ningen direkt sĂ„ finns det mycket att vinna, sĂ€ger Koponen.

Hur stor del av trÀningen behöver man lÀgga pÄ fys?

– I den bĂ€sta av vĂ€rldar ska man lĂ€gga lika mĂ„nga timmar som du utövar din idrott till att trĂ€na din kropp i förebyggande syfte. SĂ„ funkar det inte riktigt pĂ„ barn- och ungdomsnivĂ„, men det viktigaste Ă€r att man gör nĂ„t och lĂ€r ungdomar som vill trĂ€na extra pĂ„ egen hand hur de ska göra det pĂ„ rĂ€tt vis.

Totalt har 35 ungdomsledare i Vimmerbys fotbolls, hockey och innebandyförening tagit chansen att gÄ utbildningen.
Totalt har 35 ungdomsledare i Vimmerbys fotbolls, hockey och innebandyförening tagit chansen att gÄ utbildningen.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!