Däckkritiken: "Det går inte i rätt riktning"

Inför helgens grand prix i Ungern har en ny däckregel införts. Formel 1-stallen får inte längre bestämma fritt vilka däck de ska använda i kvalet. Ett drag som kritiseras av förarna.
–Jag tror att det spelar toppstallen i händerna, säger Red Bulls Max Verstappen.

– Första gången vi har sett det här, säger föraren Esteban Ocon. Arkivbild.

– Första gången vi har sett det här, säger föraren Esteban Ocon. Arkivbild.

Foto: Denes Erdos /AP/TT

Formel 12023-07-21 16:57

Den nya regeln innebär att förarna måste använda hårda däck i det första kvalpasset, medium i det andra och mjuka för det tredje.

Fria däckval är därmed inte längre tillåtet i kvalet.

– Jag tror att det spelar toppstallen i händerna eftersom de normalt får medium och hårda däck att fungera bättre än andra, säger dubble världsmästaren, och överlägsne VM-ledaren, Max Verstappen.

Regeländringen skulle införas redan i maj vid Emilia-Romagnas grand prix i Italien, men tävlingen ställdes in på grund av översvämningar.

– Det går inte i rätt riktning. Jag tror att det kommer att bli begränsad körning i kvalet eftersom vi har färre däck. Det är första gången vi har sett det här, säger Alpineföraren Esteban Ocon, vinnare av Ungerns GP 2021.

Ungerns grand prix startar på söndag. Tillbaka i fältet är den åttafaldige grand prix-vinnaren Daniel Ricciardo efter att det blivit klart att australiern kommer köra för AlphaTauri resten av säsongen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!