F1-varningen: "Ikoniskt ögonblick går förlorat"

Att se mekaniker klättra upp på staketet för att fira en stallseger är snart ett minne blott. Red Bullchefen Christian Horner gillar inte regeländringen. –Ett ganska ikoniskt ögonblick går förlorat.

Firande stallmedlemmar på staketet är snart en ovanlig syn. Arkivbild.

Firande stallmedlemmar på staketet är snart en ovanlig syn. Arkivbild.

Foto: Darko Vojinovic/AP/TT

Formel 12023-03-31 12:13

Formel 1-cirkusen har kommit till Melbourne för Australiens grand prix.

Men när segraren närmar sig upploppet på söndag kommer det inte att se ut som vanligt.

Detta efter att organisationen genomfört nya bestämmelser som innefattar att mekaniker och andra stallmedlemmar inte får klättra upp på staketet och fira när deras bil korsar mållinjen.

"Alla stall som bryter mot detta förbud kommer att rapporteras och riskerar att straffas", säger F1 i ett uttalande.

"Alltid varit en del"

De nya reglerna förvånar Red Bulls stallchef Christian Horner, som uttalar sig efter att hans förare Max Verstappen satt snabbaste varvtiden under fredagens träningspass.

– Jag är överraskad att det var ett problem, för att vara ärlig. Men allt som har med säkerhet att göra måste tas på allvar, säger Horner.

– Men det är ett ganska ikoniskt ögonblick, när du ser en bil avsluta ett grand prix och stallet firar på staketet, som går förlorat. Personligen har jag aldrig sett något problem med det. Det har alltid varit en del av loppen.

Stallchefen vet inget

Inte heller McLarens stallchef Zak Brown tycks förstå vad regelskärpningen beror på.

– Jag vet inte vad som gjorde det nödvändigt att ändra reglerna. Jag känner inte till någon incident. Med det sagt, om de känner att det inte är säkert så kommer vi att följa reglerna.

Ute på banan har Red Bull fått en drömstart på säsongen där Verstappen toppar förarmästerskapet efter två tävlingar, och skuggas av lagkamraten Sergio Pérez.

– Det är precis vad vi vill ha. Vi vill ha två förare som pushar och utmanar varandra. Båda är tävlingslystna och vill vinna. Men de vet att stallet kommer först, säger Christian Horner.

"Inte samma fart"

Övriga toppstall tycks tro att man får svårt att hänga med Red Bull i år.

– Det känns som att vi är på väg åt rätt håll. Men det betyder inte att vi har samma fart som våra konkurrenter, de sitter fortsatt i förarsätet. Vi har fortfarande mycket jobb att göra innan vi kan utmana på allvar, säger Ferraris Charles Leclerc.

Inte heller Mercedes Lewis Hamilton tror på någon topplacering i helgen.

– Vi kommer inte att tävla mot Red Bull-bilarna. För oss handlar det om att sluta så högt som möjligt. Jag tror vi har fart nog att sluta runt en femteplats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!