Fejkade artikel med Schumacher – får sparken

Tyska tidningen "Die Aktuelle" fejkade en intervju med formel 1-legendaren Michael Schumacher. Nu får chefredaktören Anne Hoffmann sparken.

Michael Schumacher. Arkivbild.

Michael Schumacher. Arkivbild.

Foto: Apichart Weerawong/AP/TT

Formel 12023-04-22 12:09

I själva verket var citaten från "intervjun" hämtade från det tekniska verktyget AI, artificiell intelligens. Händelsen togs inte väl emot av Schumachers familj som, via en talesperson, bekräftade att de planerar att stämma den tyska tidningen.

Nu står det klart att chefredaktören bakom den fejkade intervjun får sparken. Anne Hoffmann, som varit på tidningen sedan 2009, får inte fortsatt förtroende. Det uppger utgivargruppen Funke, som äger Die Aktuelle i ett pressmeddelande.

"Vi ber om ursäkt till familjen Schumacher. Den smaklösa och vilseledande artikeln borde aldrig ha gjorts. Det är inte den standard vi och våra läsare förväntar sig", skriver Bianca Pohlmann, chef på Funke, i ett pressmeddelande.

Ända sedan skidolyckan i Meribel i december 2013, då racingföraren Michael Schumacher fick en svår hjärnskada, har familjen varit tyst om hans hälsotillstånd.

I en Netflix-dokumentär från 2021 öppnade Schumachers fru Corinna upp om Michaels hälsotillstånd efter skidolyckan.

– Vi lever tillsammans hemma. Vi gör rehab. Vi gör allt vi kan för att göra Michael bättre och se till att han mår bra. Och att få honom att känna att familjen är där, vårt familjeband, sade hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!