Ordförande: Inga kvinnor i F1 inom fem år

Formels 1:s ordförande Stefano Domenicali tror inte att vi kommer se några kvinnliga förare i sporten den närmsta tiden. –Det är väldigt osannolikt, säger han.

W-seriemästaren Jamie Chadwick siktar på F1. Arkivbild.

W-seriemästaren Jamie Chadwick siktar på F1. Arkivbild.

Foto: Darron Cummings/AP/TT

Formel 12022-08-25 08:08

Kvinnor i formel 1-bilar är ingen vanlig syn. Endast två, Maria Teresa de Filippis och Lella Lombardi, har kört ett F1 grand prix. de Filippis gjorde fem lopp på 1950-talet medan Lombardi noterades för tolv stycken i mitten på 1970-talet.

Lombardi är historisk som enda kvinna att vinna poäng efter att ha tagit en halv poäng när hon slutade sexa i Spaniens grand prix 1975.

Det rekordet ser hon ut att få behålla ett tag till, tror formels 1:s ordförande Stefano Domenicali.

– Realistiskt, om det inte kraschar en meteorit eller något, ser jag inte en tjej komma in i F1 inom de kommande fem åren. Det är väldigt osannolikt, säger han enligt BBC.

Förändringar planerade

Organisationen säger sig i stället satsa på W-serien, där enbart kvinnor deltar, genom att låta dem köra under grand prix-tävlingar denna säsong.

– Vi anser att för att ge tjejer chansen att tävla på samma nivå som killarna måste de börja att fajtas på banan i samma ålder, i formel 2 och formel 3. Vi arbetar på hur vi kan förbättra systemet. Och du kommer snart se förändring, säger Domenicali.

Exakt vilka förändringar som är planerade specificerades inte, skriver BBC.

Servostyrning ett problem

Tvåfaldiga W-seriemästaren Jamie Chadwick siktar på att ta sig till F1, men har uttalat att hon inte är säker på om kvinnor kan hantera de fysiska utmaningar sporten medför.

Ett problem är att bilarna i F2 och F3 saknar servostyrning, vilket gör det svårare att manövrera fordonet.

– Utan servostyrning och när det ska köras stora, tunga bilar är det många kvinnor som kämpar, fast de varit framgångsrika i go-kart, säger Chadwick.

Formel 1 återvänder på fredag efter ett längre sommaruppehåll där det ska tränas på Spa inför Belgiens grand prix på söndag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!