Sainz segrare på Silverstone – efter otäck krasch

En otäck krasch i första kurvan försenade Storbritanniens GP med en timme. När racet väl återupptogs kammade Ferraris Carlos Sainz hem segern – spanjorens första seger i karriären. –Jag kommer aldrig glömma den här dagen, säger Sainz i segerintervjun.

Alfa Romeos Zhou Guanyu kraschade våldsamt.

Alfa Romeos Zhou Guanyu kraschade våldsamt.

Foto: Frank Augstein/AP/TT

Formel 12022-07-03 16:28

Storbritanniens GP var inte ens en kurva gammal när flera bilar kraschade på Silverstone. Värst gick det för Alfa Romeos förare Zhou Guanyu vars bil hamnade upp och ner innan den gled av banan och for över barriären, varpå det blev röd flagg direkt.

Valtteri Bottas, Zhous teamkamrat, fick efter 45 minuter beskedet av sitt team att Zhou pratade och att han inte drabbats av några frakturer. Alfa Romeo meddelade senare även att Zhou bedömts som okej och att han fått lämna sjukhuset.

Även Williams Alexander Albon fick föras, via helikopter, till sjukhuset i Coventry för vidare rutinkontroll, där han uppgavs vara okej.

– Det var en av de otäckaste krascherna jag någonsin skådat, sade Mercedes George Russell, som även han var involverad i kraschen.

Verstappen med problem

Russell, Zhou och Albon var de tre förare som inte kom till snart när racet knappt en timme efter kraschen återupptogs – där flera åskådare försökte ta sig in på banan efter att racet avbröts, men personerna omhändertogs direkt innan de lyckades med sitt försök.

Och racet bjöd därefter på både det ena och det andra.

Red Bulls Max Verstappen fick tidigt problem och hördes över teamradion säga att "bilen är 100 procent sönder".

Verstappen var därmed borta från toppstriden – som blev högdramatisk.

"Otroligt glad"

Till slut var det spanjoren och Ferraris Carlos Sainz som vann racet, före Red Bulls Sergio Pérez och Mercedes Lewis Hamilton.

– Jag vet inte vad jag ska säga, det är otroligt. Första racesegern, 150 race senare, med Ferrari, på Silverstone. Jag kan inte begära mer, det är en väldigt speciell dag som jag aldrig kommer glömma. Jag är otroligt glad, säger Sainz.

Vidare slutade Ferraris Charles Leclerc fyra, Alpines Fernando Alonso femma, McLarens Lando Norris sexa, Verstappen sjua och Haas Mick Schumacher åtta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om