Vidtar åtgärder efter extremvärmen: "Var löjligt"

Höga temperaturer orsakade förarna stora besvär under helgens grand prix i Qatar. Nu görs flera förändringar för att det inte ska upprepas. –Det var för farligt, säger McLarenföraren Lando Norris.

Max Verstappen fick svettas i Qatar.

Max Verstappen fick svettas i Qatar.

Foto: Darko Bandic/AP/TT

Formel 12023-10-10 10:00

Alpines Esteban Ocon kräktes. Aston Martins Lance Stroll nickade till. Williams Logan Sargeant var tvungen att bryta medan stallkamraten Alex Albon fick föras till sjukhus.

Söndagens grand prix i Qatar var varmt. Extremt varmt. Det var runt 30 grader i luften och långt varmare än så i bilarna.

– Det var löjligt. Allt blir suddigt i dessa temperaturer. Jag kunde inte se vart jag körde för jag nickade till. Ibland var jag helt borta, säger Stroll enligt AFP.

Han får medhåll av Lando Norris, som slutade trea.

– I de hastigheter vi kör så var det för farligt. Någonting måste göras, säger han enligt Sky Sports.

Så ser det ut att bli. Internationella bilsportförbundet (Fia) har bekräftat att man nu genomför förändringar för att undvika en upprepning till nästa år.

"Även om förarna är elitidrottsmän ska de inte behöva tävla under förhållanden som kan äventyra deras hälsa eller säkerhet", säger Fia i ett uttalande.

Bland annat ska man diskutera mer effektiva luftintag i förarhytten, bättre vägledning för förarna och eventuella förändringar i tävlingskalendern.

Nästa års grand prix i Qatar är schemalagt till december.

Efter att ha säkrat en tredje raka VM-titel i lördagens sprint firade Red Bulls Max Verstappen genom att vinna Qatars GP dagen efter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om